Barnardius zonarius barnardi – Barnard Ringparakit

Engelske navne:

  • Australian Ringneck (Mallee)
  • Mallee Ringneck

Tidligere klassificeret som Barnardius barnardi barnardi

Beskrivelse

Denne parakit er opkaldt efter Edward Barnard (1786 - 1861), som var en kendt embedsmand i De Britiske Kronkolonier, der var meget interesseret i dyr og planter.

Er meget temperamentsfuld. Kræver en stor voliere - holdes bedst parvis. Holder meget af at gnave i friske grene og kviste. Kræver ro i yngletiden.

Tak til Flemming Jørgensen for foto. 🙂

Udseende

Gult nakkebånd ligesom de øvrige ringparakitter. Rødt bånd på panden. Blåt område omkring næbbet og bag øjnene. Hals, ryg og de mindre svingfjer er også blå. Vingerne er grønne og gule, de store svingfjer og halen er blå, skuldrene er gule. øjnene er mørkebrune, næbbet bleggråt, fødderne grå.

Hunnen har en mere grågrøn ryg - hannens ryg er næsten sort.

Ungfugle ligner hunnen, men har en mere brunlig isse samt en hvid stribe på undervingen. Ungerne er fuldt udfarvede efter 12-18 måneder, hvorefter hannerne mister den hvide stribe.

Der findes en blå mutation, hvor den gule farve er erstattet af hvidt.

Størrelse: 35 cm, heraf 17.5 cm hale.
Vægt: Hannen vejer 110-143 gram, hunnen 104-138 gram

Foto: Flemming Jørgensen

Levested

I den indre del af det sydøstlige Australien. Lever i lavtvoksende eukalyptus ("mallee") områder.

I naturen lever Barnard Ringparakit parvis eller i mindre grupper. I middagsheden vil de gerne sidde i trækronernes skygge, og bliver først aktive sidst på dagen.

Føde

I naturen spiser de frø fra græsser og andre planter samt frugt, blomster, knopper og skud, samt insekter og larver.

Opdræt

I naturen fortrækker de en hul gren i en "mallee" eukalyptus. Som underlag anvendes frønnet træ, der er gnavet itu. Når hunnen ruger, forlader hun kun rede morgen og aften for at spise - imens holder hannen vagt i nærheden.

Der lægges 4-6 æg, oftest 5. Æggene er hvide og ovale 29x23 mm. Hunnen ruger alene i 20 dage. Ungerne forlader reden efter yderligere 30 dage. De fodres dog stadig af forældrene et stykke tid efter de har forladt reden.

Redekassen skal være 20 x 20 cm i bundflade og 60 cm høj med et indgangshul på 6 cm. Redekassen kan anbringes direkte på jorden.