Barnardius zonarius zonarius – Port Lincoln Ringparakit

Engelske navne:

  • Australian Ringneck (Port Lincoln)
  • Port Lincoln Australian Ringneck

Beskrivelse

Fuglene er meget støjende, både i naturen og i volieren. De er meget aktive, selv efter solen er gået ned. Port Lincoln opholder sig mest på jorden, men af og til også i buske og træer. Fuglene færdes parvist eller i små familie grupper. I Australien opfatter landmændene dem som skadedyr.

Levetiden er bliver typisk 10 - 18 år.

Udseende

Sort hovede, mørkblå kinder og struber. Gult bånd om hals og nakke. Mørkegrønt bryst, gul bug med en smule lys grønt. Vingerne er grønne med store blå svingfjer. Halen er mørkegrøn med et blåligt skær på oversiden og blå kanter. Øjnene er brune, næbbet er lysegråt, fødderne er grå.
Kønnene ligner hinanden. Dog har hunnen ofte et mere brunligt hoved.

Ungerne har et brunligt hovede samt hvide striber på undervingen. Ungfuglene er fuldt udfarvede efter 17-18 måneder.

Størrelse: 37,5 cm - heraf 19 cm lang hale
Vægt: Hannen vejer 142-170 gram, hunnen 120-136 gram

Levested

Australien:

Vest-centrale del af Western Australia til syd-centrale Northern Territory og syd-centrale South Australia.

Opdræt

Kræver en rummelig voliere hvis man skal have held med opdræt. Volieren bør være ca. 4-5 meter lang. De holder meget af at have masser af friske grene de kan gnave i.

I naturen anvendes ofte et hul i en eukalyptusgren, som regel i nærheden af vand. Som underlag anvendes frønnet træ, som er gnavet itu. Der anbefales en redekasse på 20 x 20 cm i grundmål og 60-70 cm høj med et indgangshul på 7.5 cm i diameter.

Yngletiden starter normalt i marts måned. Nogle har dog ynglet så tidligt som januar.

Der lægges 4-7 æg, oftest 5. Æggene er ovale og hvide ca 31 x 25 mm. De udruges på 20 dage. De første 10-14 dage fodres ungerne af hunnen, derefter af begge forældre. De flyver fra reden efter ca. 5 uger. I naturen bliver de derefter sammen med forældrene i nogle måneder.

Ungfuglene er kønsmodne når de bliver 2 år.