Cyanoramphus novaezelandiae – Gedeparakit

Engelske navne:

  • Red-crowned Parakeet
  • Red-fronted Parakeet

På dansk også kendt som Rødpandet New Zealand Parakit

Beskrivelse

Tak til Charlotte & Hans Chr. West for fotos! 🙂

Gedeparakitten var engang i fare for at blive udryddet - i 1958 var der således kun 103 individer tilbage! New Zealands regering gik sammen med fugleopdrættere om at redde bestanden, og i 1964 var bestanden således steget til 2.500. Flere fugle opdrættet i fangenskab er med held sat tilbage i naturen. I dag er gedeparakitten en meget almindelig fugl blandt opdrættere. Arten er totalfredet.

Der er 8 underarter af hvilken de 2 desværre er uddøde (c.n. erythrotis og c.n. subflavescens). Det er dog kun hovedarten, der holdes i voliere. Forskellen på arterne er minimal.

Fuglene er meget hurtige og elegante i deres bevægelser. Skraber meget i jorden for at finde føde.

Deres stemme er meget særpræget og lyder nærmest som en ged, der bræger - deraf navnet.

Der er fremavlet flere farvemutationer, bla. kanelfarvet og brogede.

Holder meget af et dagligt bad - for at forebygge drukneulykker med ungfugle skal vandet dog ikke være mere end 5 cm dybt.

Udseende

Overvejende grøn fjerdragt - lidt lysere på undersiden - med mørkerød på panden samt bag øjet. Næbbet er gråblåt med mørk spids. Øjnene er rødorange. Fødderne er gråbrune.

Hunnerne er tydeligt mindre end hannerne og har ofte mindre rødt ved øjnene. Næbbet er mindre og smallere. Hunnen har en gul stribe under vingerne.

Ungfugle ligner de voksne fugle men de røde farver er mindre udtalte og halefjerene er kortere. Desuden er næbbet lidt blegere og med en svag lyserød tone. Bemærk at unge hanner også har en gul stribe under vingerne ligesom de voksne hunner!

Størrelse: 26 - 28 cm heraf halen 11 - 13 cm
Vægt: ca. 60 gram
Typisk levetid: 6 år

Levested

New Zealand på øerne North Island, South Island, Stewart Island samt Auckland Island. Nogle underarter lever på Norfolk-øerne og Ny Kaledonien.

Lever i tætte skovbevoksninger. 

Føde

Parakitblanding, undulatfrø, kun lidt solsikke, frugt og grønt. Spiser også melorme - specielt når de opmader unger. I yngletiden skal de have kosten suppleret med spiret frø.

Opdræt

Gedeparakit kan være aggressive og territoriale, så det anbefales at holde dem parvist i volieren.

Hårdføre fugle, som sagtens kan gå i en udendørs voliere, som bør være 3-4 meter. Sørg for at holde bunden ren og tør, da de ofte kradser i bunden og derfor er udsatte for smitte med rundorm.

Gedeparakitter er nemme at opdrætte, det er ikke ualmindeligt med to kuld på en sæson, derfor bør ungfuglene tages væk fra forældrene og sættes i eget bur.

Bemærk:

  • Man skal dog holde øje med at ungfugle ikke yngler for tidligt - de er ofte kønsmodne allerede efter 6 måneder men bør ikke bruges til avl før efter 12 måneder.
  • Man skal holde øje med at fuglene ikke yngler mere end to gange om året, da hunnen ellers kan blive afkræftet.
  • Bemærk også at der er stor risiko for læggenød i koldt vejr!

Hæng redekasserne op i marts-april, når vejeret er til det. Redekassen kan f.eks. være 32 cm. høj med en bund på 20x20 cm. Hæng 2-3 redekasser op, så fuglene kan vælge den ønskede placering selv. Når hunnen har valgt den ønskede redekasse, vil hun opholde sig meget i den, og måske også sove i den. I naturen bygges reden ofte i en hul gren eller træstamme.

Der lægges 3-5 æg men kuld på op til 9 æg er ikke ualmindeligt.

Hunnen ruger alene - imens mader hannen hende ved reden. Senere hjælper hannen med at opmade ungerne.

Rugetiden varer 19 dage. Ungerne er flyvefærdige efter 42 dage.

Foto: Charlotte & Hans Chr. West
(alle fotos på denne side)