Anodorhynchus leari – Indigoara

Engelske navne:

  • Indigo Macaw
  • Lear's Macaw

Foto: Sergio Gregorio @sergiogregoriophoto via Instagram

Beskrivelse

Indigoara er en stor blå papegøje, som desværre er tæt på at være udryddet dels pga. jagt, dels fordi deres naturlige levested er under stærk tilbagegang.

Arten er navngivet efter Edward Lear, som lavede mange tegninger og billeder af papegøjer.

De kan blive 30-50 år eller mere.

De har et meget gennemtrængende kald, som kan høres flere kilometer væk.

De er hurtige flyvere, som med en hastighed op til ca. 55 km/timen (35 miles/hour) kan undslippe de fleste rovdyr.

Udseende

Fjerdragten er mørk blå med en svag grøn tone - hovedet en anelse blegere. Bleg gul plet ved basen af det store sorte næb. Orange-gul øjenring. Mørke grå fødder.

Minder i udseende om:

  • Hyacintara, som er større og med en mørkere blå fjerdragt - mangler desuden det grønne skær og den gule plet ved basen af næbbet har en anden form.
  • Havblåara, som er mindre og har et mere gråligt hoved

Størrelse: ca. 70-75 cm
Vægt: ca 950 gram

Levested

De lever i et afgrænset område i det østlige Brasilien:

Der er observeret to kolonier ved Toca Velha og Serra Branca, syd for Raso da Catarina plateauet i det nordøstlige Bahia.

Fuglene holder primært til i Licuri palmer, og der er nu kun en brøkdel af den oprindelige bevoksning tilbage, hvilket er en stor trussel for fuglene. Nye palmer ødelægges af køer, som træder rødderne i stygger når de græsser.

Føde

Føden består primært af nødder fra Licuri palmen men også andre nødder og blomster.

Opdræt

I naturen bygges reden på klipper af sandsten. De blødgør stenene med spyt og udhuler dernæst stenene med deres kraftige næb, hvorefter støvet skrabes væk med fødderne.

Ynglesæsonen er december til maj. Det er dog ikke alle par der yngler hvert år.

Der lægges 1-2 æg.

Ungfugle bliver kønsmodne når de er 2-4 år gamle.














Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*