Aratinga nenday – Nandayparakit

Foto: Sergio Gregorio @sergiogregoriophoto via Instagram

Beskrivelse

Nandayparakit blev tidligere kategoriseret som Nandayus nenday. Nyere forskning har imidlertid omklassificeret den til Aratinga slægten. Den er nært beslægtet med Solparakit (Aratinga solstitialis).

De kan blive gode tamfugle. Nogle fugle lærer at snakke mens andre aldrig lærer det. Deres kald er højlydt og de er derfor ikke egnet til at have som tamfugl i en lejlighed.

De er meget intelligente og kan nemt finde ud af at åbne lågen til buret, hvis ikke der er en god lås.

De kræver et stort bur på mindst 60 x 60 x 75 cm da de gerne vil klatre og baske med vingerne. Tamfugle skal tages ud af buret så meget som muligt.

Der forekommer hybrider mellem

Udseende

Nandayparakit har primært grøn fjerdragt med sort ansigts maske og næb. Halen er lang og har blå kant mod spidsen. Den øvre del af brystet er blågrøn - nedre del af brystet er blegere grøn. Røde dækfjer ved lårerne.

Størrelse: 32-37 cm
Vægt: ca. 140 gram

Levested

Sydamerika: Sydøstlige Bolivia til sydvestlige Brasilien, centrale Paraguay og nordlige Argentina.

Føde

Nandayparakit spiser frø, frugt, palme nødder, bær, blomster og blomster knopper.

De skal have en god varieret kost. Det anbefales at kombinere pellets med frugt og grøntsager.

Visse steder opfattes fuglene som skadedyr - de er således forbudt at holde som tamfugl i staten Tennessee i USA af frygt for at bortfløjne tamfugle vil slå sig ned og etablere en lokal bestand, der kan udgøre en trussel for landbruget.

Opdræt

Nandayparakit yngler oftest i huller i træer.

Der lægges 3-4 æg.

Engelske navne:

  • Nanday Parakeet
  • Black-hooded Parakeet
  • Nanday Conure