Cacatua pastinator – Næsekakadu

Beskrivelse

De er meget intelligente og sociale fugle, der som tamfugl knyttet sig stærkt til ejeren. De er dygtige til at efterligne lyde og ord.

De er ikke så almindelige voliere fugle som Langnæbbet Kakadu (Cacatua tenuirostris) eller Nøgenøjet Kakadu (Cacatua sanguinea). De kan være aggressive overfor andre fugle i volieren.

Udseende

Næsekakadu er en medium stor tætbygget hvid kakadu med brede afrundede vinger og en kort hale. Toppen er hvid og ligger normalt flat ned. Undersiden af vingerne er bleg gul. Området imellem øjne og næb er rød, lyserød plet på halsen. Fuglene spiser på jorden så undersiden er ofte støvet eller beskidt. 

Øjenring og et område under øjet er nøgent og blågrå. Næbbet er langt og spids med en bleg grå-hvid farve. Benene er mørke grå.

Kønnene har ens farver men hannen er typisk lidt større end hunnen og har et dybere kald.

Størrelse: ca. 37-45 cm
Vægt: Hannen vejer ca 700 gram, hunnen vejer ca. 600 gram.

Lignende arter

Langnæbbet KakaduNæsekakadu og Nøgenøjet Kakadu kan nemt forveksles på afstand, men størrelsen på næbbet og toppen samt de røde områder ved næbbet og på halsen kan nemt identificere arten:

  • Langnæbbet Kakadu (Cacatua tenuirostris) har det største næb; dens hoved er også større men toppen er væsentlig kortere end de to andre. Det røde område imellem næb og øje fortsætter hen over øjet. Den røde plet på halsen er bredere end hos de andre arter og går tværs over halsen..
  • Næsekakadu (Cacatua pastinator) har et stort næb, hvor overnæbbet er længere end undernæbbet - dog er det ikke så langt som hos Langnæbbet Kakadu. Toppen er væsentlig længere end hos de to andre arter. Laksefarvet/lyserød lille plet imellem næb og øjne samt på halsen; hos nogle fugle er pletten på halsen knap synlig.
  • Nøgenøjet Kakadu (Cacatua sanguinea) Næbbet er betydeligt mindre; over- og undernæb er omtrent samme størrelse. Toppen er lidt mindre end Næsekakadu men længere end Langnæbbet Kakadu. Det røde område imellem næb og øjne er mindre og en mere bleg rød farve. Mangler den røde plet på halsen.

Levested

Næsekakadu er endemisk til det sydvestlige Australien, hvor de kan ses i flokke på op til 700 fugle om sommeren.

Flokkene er ofte meget støjende og kan høres langt væk.

De to underarter lever lever geografisk adskilt i den nordlige/centrale del henholdsvis den sydlige del af Western Australia.

Underarter

Der findes to underarter, som er geografisk adskilt:

Cacatua pastinator derbyiButler's Corella

Denne underart er i visse kilder betegnet Cacatua pastinator butleri
Lever i det nordlige og centrale hvedebælte i Western Australia fra Dongara til Moora og Quairading, hvor der skønnes at være ca. 5000-10000 fugle.
Den nordlige underart er mindst med en størrelse på ca. 40-48 cm og en vægt på på til 700 gram.

Cacatua pastinator pastinator - Muir's Corella

Lever i den sydvestlige del af Western Australia ved Lake Muir og Unicup, hvor der skønnes at være ca. 1000 fugle. 
Denne underart har en størrelse på ca. 43-48cm og vejer ca. 560-815 gram.

Opdræt

I naturen bygges reden 6-20 meter over jorden i huller i store Eucalyptus træer og af og til også andre træer. Reden er typisk 0,5 - 2 meter dyb. De kan genbruge samme rede hul flere år i træk. Reden  er foret med frønnet træ eller træspåner. Yngletiden er august til oktober.

Næsekakadu er forholdsvis let at få til at yngle i fangenskab. De danner et monogamt par og begge køn ruger på æggene.

Der lægges 1-4 æg, typisk 3. Rugetiden er 22-23 dage. Ungerne forlader reden efter 53-67 dage. Ungerne er uafhængige af forældre når de er ca. tre måneder gamle.




Ungfugl; overnæbbet er længere ved de voksne fugle

Taksonomi

  • Orden: Psittaciformes
  • Familie Cacatuidae
  • Slægt: Cacatua

Synonymer

  • Danisk: Næsekakadu
  • Engelsk: Western Corella, Western Long-billed Corella, Western Long-billed Cockatoo 
  • Fransk: Cacatoès à nez rose, Cacatoès à oeil nu, Cacatoès à oil nu, Cacatoès laboureur
  • Tysk: Wühlerkakadu
  • Portugisisk: Cacatua-pastinator
  • Spanisk: Cacatúa Cavadora

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*