Guaruba guaruba – Guldparakit

Beskrivelse

Guldparakit er en medium stor gyldengul papegøje, der lever i Amazon området i det nordlige Brasilien. 

De er truet bla. pga. skovfældning samt indfangning med salg for øje.

De er meget sociale fugle - i naturen får forældrene hjælp af de andre fugle med at passe og beskytte ungerne.

Guldparakit var tidligere klassificeret som Aratinga guarouba. Navnet guarouba eller guaruba betyder "gul lille fugl" på Old Tupi sproget. Den er nært beslægtet med Blåpandet Dværgara (Diopsittaca nobilis) samt Højlandsparakit (Leptosittaca branickii).

Udseende

Fjerdragten er primært gyldengul som antydet af dens navn. Den yderste del af vingerne er grøn. Halen er gul. Næbbet er grå hornfarvet. Iris er brun. Nøgen lyserød øjering. Lyserøde ben.

Begge køn har samme farve.

Ungfugle er mere mat i farverne og har mindre gult og mere grønt end de voksne fugle: Ungfuglenes hoved og nakke er mest grøn, ryggen er grøn og gul, oversiden af halen er primært grøn, brystet er grønligt. Øjeringen er lysgrå. Benene er brune.

Størrelse: ca. 34 cm

Levested

Sydamerika: Lever i det nord-østlige Brasilien fra det nordlige Maranhão til Pará.

Guldparakit er truet pga. skovrydning og oversvømmelser reducerer dens naturlige habitat. Desuden foregår der også illegal indfangning til salg af tamfugle.

Føde

I naturen består føden af frugt (bla. mango, muruci samt frugt fra Açaí palmen), blomster, knopper, frø.

Opdræt

I naturen er guldparakitten meget speciel, da ungerne ikke kun passes af forældrene, men flere andre fugle hjælper også til med at passe og fodre ungerne. Det hænger muligvis sammen med at Toucan'er ynder at plyndre rederne, og her hjælper hele flokken med at beskytte reden. Denne meget sociale opførsel er dog ikke så udpræget i volieren.

Yngleperioden er November til Februar. De bygger rede i et højt træ, hvor de bruger et meget dybt hulrum (dybere end mange andre papegøje arter).

Der lægges i gennemsnit fire æg, som udruges på ca. 30 dage af begge forældre. Forældrene vogter æggene og optræder aggresivt hvis man nærmer sig reden.

Ungfugle bliver kønsmodne i tre-års alderen men lægger ofte ubefrugtede æg indtil de når 6-8 års alderen.

I fangenskab vil Guldparakit ofte gå i gang med at yngle igen når ungerne tages fra dem.

Engelske navne:

  • Golden Parakeet
  • Golden Conure
  • Queen of Bavaria Conure

Tidligere klassificeret som Aratinga guarouba

Se også: