Cyanoliseus patagonus – Patagonsk Parakit

Engelsk navn: 

  • Burrowing Parakeet
  • Patagonian Conure

Beskrivelse

Hoved, nakke og ryg er mørk olivenbrun med varieret grønt islæt. Den bageste del af ryg, gump og overhale er gul med olivengrønt skær. Bugmidten er rød. Underhalen er olivengul. Strube og brystet er gråbrunt med en hvid plet på hver side af halsen. De ydre slagfjer er blå, inderste svingfjer er grågrønne. Næbbet er gråt, iris gullig og benene kødfarvede. Nøgen hvid ring omkring øjnene.
Hunnen har samme farve som hannen.

Længde: 45 cm

Denne store parakit indføres sjældent, men findes hos flere danske opdrættere. Den kræver en stor og rummelig voliere, og kan sagtens gå sammen med andre par. Fuglen er hårdfør.

Som tamfugl er det en meget social fugl som omgåes hele familien. De kræver meget opmærksom og kan blive agressive hvis de overlades alene i buret uden selskab. De kan lære at sige enkelte ord og sætninger. Anbefales dog ikke som tamfugl hvis man bor i lejlighed, da de er den mest højlydte og støjende blandt conurerne.

Levested

Findes primært i det centrale til det sydøstlige Argentina men der er også en mindre population i Chili. Nogle individer er også set på Falkland øerne.

I vinter perioden trækker de til det nordlige Argentina - nogle trækker til Uruguay. 

Foder

Større frø, f.eks. majs, hvede, havre og solsikke samt nødder og diverse frugt.

Opdræt

Opdræt i fangenskab er vanskeligt. I naturen bygger patagonisk parakit rede i klippespalter. Redekasser i træ bides som regel i stykker, men man kan forsøge at lave en "rede" vha. nogle større sten.