Poicephalus meyeri – Meyers Papegøje

Alle fotos på denne side er venligst stillet til rådighed af Diego Recanati @flayagain

Beskrivelse

Meyers Papegøje er en lille men tætbygget afrikansk papegøje. De findes i stort antal udbredt over et meget stort geografisk område og er derfor ikke umiddelbart truet. 

Normalt flyver de parvis eller i små flokke men kan samles i meget store flokke, hvis der er føde nok i et område. 

I fangenskab kræver de ikke helt så meget opmærksomhed som f.eks. Kakadu eller Amazon papegøjer når blot de har legetøj de kan gnave i, f.eks. friske grene, læderstrimler, træklodser m.m. De er forholdsvis stille og rolige papegøjer. De har ikke behov for at klovne rundt men foretrækker at sidde stille og gnave i noget imens de opmærksomt holder øje med hvad der foregår. De er meget sociale og knytter sig til hele familien. De er derfor meget velegnet som tamfugl. De kan lære at fløjte og sige enkelte ord men ikke så dygtige til at snakke som f.eks. Grå Jaco.

Sørg for god balanceret kost og hold buret rent for at forebygge Aspergillosis, der desværre kan være udbredt hos denne art. Det anbefales at undgå jordnødder og primært fodre med pellets for at mindske risikoen for Aspergillosis.

Meyers Papegøje kan blive mere end 25 år gammel, så tag højde for det hvis du overvejer at købe en unge.

Udseende

Hoved og overside er overvejende grå eller sort med turkisgrøn mave, blå bagdel og gul  markering på skulder/vingebuen. Flere af underarterne har desuden gult på toppen af hovedet. Udbredelsen af de gule områder på vinger og hoved samt den grønne farve på maven varierer imellem de forskellige underarter.

Størrelse: ca. 21 cm
Vægt: ca. 90-130 gram

Levested

Meyers Papegøje lever i Afrika syd for Sahara, hvor de lever i forskellige skovområder bla. savanne skove, skovklædte græsarealer samt skove nær vandløb/floder og landbrugsområder.

De er særligt udbredt i Okavango deltaet i Botswana men findes desuden i flere andre syd- og centralafrikanske stater: Chad, Sudan, South Sudan, Ethiopia, Congo, Angola, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, Mozambique, and Namibia.

Underarter

Der findes seks underarter:

  • Poicephalus meyeri meyeri - udbredt fra nordlige Cameroon til Chad, nordlig DR Congo, sydlige Sudan samt Ethiopien
  • Poicephalus meyeri damarensis - udbredt fra den sydligste del af Angola til nordlige Namibia og nordlige central Botswana
  • Poicephalus meyeri matschiei - udbredt fra sydøst af DR Congo til Tanzania, østlige Angola, nordlige Zambia og nordlige Malawi
  • Poicephalus meyeri reichenowi - udbredt i det vestlige Angola
  • Poicephalus meyeri saturatus - udbredt i Uganda, vestlige Kenya, Rwanda, Burundi, østlige DR Congo og nordvestlige Tanzania
  • Poicephalus meyeri transvaalensis - udbredt fra sydlige Zambia til det nordlige Mozambique, østlige Botswana og nordlige Sydafrika

Føde

I naturen består kosten af frugt, frø, nødder, bør samt forskellige dyrkede afgrøder.

De holder særligt af frø fra de forskellige ærteblomst træer.

I fangenskab trives de med en kost baseret på pellets f.eks. ZuPreem suppleret med frugt og grønt.

Opdræt

Meyer's Papegøje bygger rede i hule træer.

Æggene er hvide og der lægges typisk 3-4 i et kuld. Hunnen ruger på æggene i ca. 28 dage, ungerne forlader reden ca. 60 dage efter de er klækket.

Engelsk: Meyer's Parrot

Poicephalus meyeri matschiei 

Til venstre: P.m. matschiei 
Til højre: P.m. damarensis 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*