Calyptorhynchus funereus – Gulhalet Ravnekakadu

Alle fotos på er Copyright © Stuart Leslie. Se flere af hans fotos på Instagram @skyscapes_dorrigo

Gulhalet RavnekakaduCalyptorhynchus funereus - er en stor brunlig sort papegøje, der lever i det syd-østlige Australien. Den er ikke særlig almindelig som tamfugl eller blandt opdrættere, specielt ikke udenfor Australia pga. export forbud.

Bemærk at det videnskabelige navn for denne art er ændret flere gange, så afhængig af hvor ny eller gammel litteratur man læser, kan den være klassificeret forskellig:

  • Gulhalet Ravnekakadu blev først beskrevet af George Shaw in 1794, som klassificerede den som Psittacus funereus.
  • I 1826 blev den omklassificeret til Calyptorhynchus slægten af den franske zoolog Anselme Gaëtan Desmarest.
  • Nyere studier antyder, at den skal flyttes til en ny slægt Zanda; [HBW] anvender således allerede den nye betegnelse Zanda funerea. For more information read this article.

I dette leksikon holder jeg mig til klassificering og navngivning defineret af [IOC] hvor denne art stadig (version 8.1, januar 2018) er klassificeret som Calyptorhynchus funereus.

Udseende

Fjerdragten er brunlig sort med hvide kanter som resulterer i et skællet mønster. Toppen er lille og ikke så imponerende som hos andre kakaduer. Øredækfjer/kindpletter og halebånd er gult.

Hannen har lyserøde øjenringe og mørkegrå eller sort næb.

Hunnen har grå øjenringe og hornfarvet næb. Halen er mere plettet og farven på øredækfjer er lysere.

Længde: 67 cm
Vægt: 750 - 900 g

Bemærk det plettede gule halebånd på denne hun.

Levested / Underarter

Østlige og sydøstlige Australien samt Tasmanien.

Der findes tre underarter, som lever i disse områder:

  • Calyptorhynchus funereus funereus (Shaw, 1794): Østlige Australien fra øst-centrale Queensland til østlige Victoria. De har længere vinger og hale og en mørkere fjerdragt end de to andre underarter.
  • Calyptorhynchus funereus whiteae (Mathews, 1912): Sydøstlige Australien fra sydlige Victoria til Eyre Peninsula og Kangaroo Island.
  • Calyptorhynchus funereus xanthanotus (Gould, 1838): Tasmanien og øerne i Bass Strædet. Skæl mønsteret er mere udpræget.

Gulhalet Ravnekakadu lever normalt i skove og skovområder men ses af og til også i byområder.

Føde

Gulhalet Ravnekakadu har behov for en diæt med et højt indhold af protein; blandt opdrættere er der observeret æg uden blomme, hvilket formentlig skyldes mangel på protein i kosten.

I naturen lever de af larver, som borer sig ind i træerne; fuglene leder efter huller med larver og anvender deres kraftige næb til at gnave sig ind til larverne, hvilket medfører en del skader på træerne. Blandt plantage ejere er man derfor ikke altid de bedste venner med disse kakaduer...

De lever også af frø, nødder, bær, blomster og grankogler. De er særlig glade for frø fra EucalyptusAcaciaBanksia og Hakea.

Af og til ser man en stor flok besøge en plantage med fyrretræer; fuglene foretrækker de grønne grankogler, som de holder med den ene fod imens de omhyggeligt piller frøene ud med næbbet.

Efter en skovbrand vil de ofte flokkes for at spise Banksia kogler, som har åbnet sig pga. varmen fra ilden.

Bemærk det sorte næb og lyserøde øjenring ved denne han.

Opdræt

I naturen bygges reden i store hule træer. Hullerne er typisk 25-50 cm bred og kan være op til 1-2 meter dybe! Reden bygges ved at gnave træ af indersiden af hullet; både hannen og hunnen forbereder reden til æggene.

Hannen gør kur til hunnen ved at rejse hans lille top, sprede hale fjerene og bukke dybt for hende flere gange imens han laver en knurrende lyd.

Kuldet består af 1-2 æg; det andet æg lægges 2-7 dage senere og er typisk mindre. Hunnen udruger æggene alene imens hannen sørger for at bringe føde til hende. Rugetiden er ca. 29 dage. I starten er det kun hunnen som fodrer ungen/ungerne men senere hjælper hannen også til. Ungerne er flyvefærdige ca. tre måneder efter de er klækket.

Desværre ses det ofte at forældrene kun tager sig af den ældste og største unge, og den mindste risikerer derfor at dø af sult. Håndopmadning kan være en løsning for at sikre begge unger overlever.

Taksonomi

  • Orden: Psittaciformes
  • Familie: Cacatuidae
  • Slægt: Calyptorhynchus

Synonymer

  • Dansk: Gulhalet Ravnekakadu
  • Engelsk: Yellow-tailed Black Cockatoo, Funeral Cockatoo, Yellow-eared Black Cockatoo
  • Fransk: Cacatoès funèbre, Cacatoès noir à queue jaune
  • Tysk: Gelbohrkakadu, Gelbschwanz-Rußkakadu, Rußkakadu
  • Portugisisk: Cacatua-negra-de-cauda-amarela
  • Spansk: Cacatúa Fúnebre Coliamarilla, Cacatúa Fúnebre de Cola Amarilla
  • Videnskabeligt: Zanda funerea, Psittacus funereus

Bemærk det hornfarvede næb og grå øjenring hos denne hun.