Eupsittula aurea – Halvmåneparakit

Beskrivelse

Halvmåneparakit - Eupsittula aurea (Gmelin, JF, 1788) - var indtil 2013 klassificeret som Aratinga aurea men er nu omklassificeret som følge af nyere DNA forskning.

Opdræt er begrænset selv om Halvmåneparakit er blevet meget populær og er forholdsvis nemme at gøre tam.

I ynglesæsonen ses fuglene typisk i par, ellers ses de i grupper på 10-30 fugle.

Halvmåneparakit kan typisk blive ca. 15-20 år gamle.

Kan ses i Danmarks Fugle Zoo (Frydenlund Fuglepark)

Udseende

Panden og forreste del af issen er en karakteristisk plet, som er orange ved panden som derefter går over i gult op mod issen. Bagerste del af issen er mat blå. Kinder, hals og brystet er lys olivengrøn. Ryg og oversiden af vinger er mørkegrøn. Øjnene er gul-orange med orange øjenring. Næbbet er grå-sort.

Ungfugle har samme farver som de voksne men den orange-gule plet i panden er smallere. Øjnene er grå med nøgen øjenring.

Længde: 26 cm
Vægt: 80-105 g

Taksonomi

  • Orden: Psittaciformes
  • Familie: Psittaculidae
  • Slægt: Eupsittula

Synonymer

  • Danisk: Halvmåneparakit
  • Engelsk: Peach-fronted Parakeet, Peach-fronted Conure, Golden-crowned Parakeet
  • Fransk: Conure à front d'or, Conure couronnée, Perriche couronnée, Perruche couronnée, Perruche ou
  • Tysk: Goldstirnsittich
  • Portugisisk: Ararinha, Aratinga-estrela, Jandaia, Jandaia-estrela, Maracanã-de-testa-amarela, Periquito-estrela, Periquito-rei
  • Spansk: Aratinga Frentidorada, Calancate Frente Dorada, Cotorra de frente naranja, Maracaná frente naranja, Periquito de Frente Dorada
IUCN Red List: LC

The IUCN Red List of Threatened Species.
Version 2017-3. <www.iucnredlist.org>.
Downloaded on 21 May 2018.

Levested

Halvmåneparakit lever i Sydamerika.

Den lever i et geografisk stort område fra Surinam til det sydlige Brasilien, sydøstlige Peru, østlige Bolivia, Paraguay og nordlige Argentina.

Føde

Føden består af frø, blomster og insekter; de spiser bla. termitter samt larver af biller, fluer og møl.

De spiser både i træerne og på jorden og ses ofte i selskab af andre papegøje arter.

Opdræt

Volieren bør mindst være 2 m lang. Som redekasse anvendes en vertikal kasse eller hul træstamme med målene ca. 30 x 30 x 45 cm.

Der lægges typisk 2-6 æg. Rugetiden er 24 dage, ungerne er flyvefærdige 7-8 uger efter de er udklækket.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*