Pyrrhura frontalis – Rødbuget Conure

Rødbuget Conure (Pyrrhura frontalis) blev først beskrevet i 1818 af den franske ornitolog Louis Pierre Vieillot, som arten er opkaldt efter på fransk: Conure de Vieillot. På engelsk er den blandt opdrættere kendt som Maroon-bellied Conure men hedder officielt Maroon-bellied Parakeet. Det er en lille grøn parakit, som lever i Brasilien, Paraguay og Argentina.

Rødbuget Conure er en af de mest stille conurer og de er alminelige i fangenskab. De kan lære at efterligne nogle få ord, men taler ikke så tydeligt som visse andre papegøje arter.

De er sociale fugle og ses ofte i flokke på 6-12 fugle - nogen gange op til 40.

De er almindeligt forekommende og ikke truet; de er opført på CITES Appendix II.

Med god pasning er den forventede levetid 25-30 år.

Beskrivelse

Primært grøn med rødbrun plet på maven; underhalen er også rødbrun. Smalt rødbrun pandebånd. Brystet er olivenbrun med gule bånd og mørk brun spids, hvilket medfører et karakteristisk skæl-agtigt mønster. De primære svingfjer er blå på ydersiden og grøn på indersiden; mørkere mod spidsen. Gråbrune øre-dækfjer. Mørkebrune øjne med nøgen hvid øjenring. Næbbet er sort.

Ungfugle har samme farver men mere matte nuancer og den rødbrune plet på maven er mindre; desuden er halen kortere.

Størrelse: 25-28 cm
Vægt: 72-94 g

Underarter

Der findes officielt to underarter:

  • Pyrrhura frontalis frontalis (Vieillot, 1818) er endemisk for det østlige Brasilien, hvor den lever i et område fra Bahia til Rio de Janeiro og det nordlige São Paulo. Overhalen er olivengrøn med en bred rødbrun spids.
  • Pyrrhura frontalis chiripepe (Vieillot, 1818) lever i et område fra det sydøstlige Brasilien til det sydøstlige Paraguay og nordlige Argentina. Adskiller sig fra nominat underarten ved at halen kun er olivengrøn. På dansk kaldes denne underart Chiripepe Rødbuget Conure.

Nogle kilder nævner en tredje underart P. f. kriegi men den betragtes som et junior synonym til nominat underartern. På engelsk kaldes de Krieg's Conure. De har en smal rødbrun halespids.

Rødbuget Conure er almindelig i skovområder og skovbryn men findes også i urbane områder som parker og haver.

Føde

I naturen består føden af frugt, blomster og andre plante dele, nødder, frø og flue larver.

Opdræt

Yngletiden i deres hjemland er fra oktober til december.

Kuldet består af 4-7 æg, som udruges efter 22 dage. Ungerne er flyvefærdige efter 7-8 uger.

Taksonomi

  • Orden: Psittaciformes
  • Familie: Psittacidae
  • Slægt: Pyrrhura

Synonymer

  • Danisk: Rødbuget Conure
  • Engelsk: Maroon-bellied Parakeet, Maroon-bellied Conure, Maroon Parakeet, Reddish-bellied Parakeet, Reddish-bellied Conure, Brown-eared Conure, Scaly-breasted Parakeet, Krieg's Conure
  • Fransk: Conure de Vieillot, Conure ou, Perriche de Vieillot, Perruche à oreillons bruns, Perruche d'Azara, Perruche de Vieillot
  • Tysk: Braunohrsittich, Braunohr-Sittich
  • Portugisisk: Cara-suja, Periquito, tiriba, Tiriba-de-testa-vermelha, Tiriva
  • Spansk: Chiripepé, Chiripepé cabeza verde, Chiripepé de cabeza verde, Cotorra Chiripepé, Perico de Vientre Rojo

IUCN Red List

The IUCN Red List of Threatened Species.
Version 2018-1. <www.iucnredlist.org>.
Downloaded on 15 July 2018.





Foto: Sergio Gregorio @sergiogregoriophoto via Instagram




Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*