Deroptyus accipitrinus – Kravepapegøje

Kravepapegøje (Deroptyus accipitrinus) er det eneste medlem af slægten Deroptyus. Denne art blev først beskrevet i 1758 af den svenske zoolog Carl Linnaeus. Senere, i 1905, blev underartern D. a. fuscifrons beskrevet af den østrigske ornitholog Carl Eduard Hellmayr.

Kravepapegøje er ikke særlig udbredt som tamfugl eller blandt opdrættere. De kan være agressive overfor andre fugle - specielt i yngle sæsonen - og det anbefales derfor at holde dem i seperate volierer. Som tamfugl kan de være uforudsigelige og også vise aggression overfor mennesker, så det kræver en erfaren ejer, der er god til at forstå dens kropssprog; de er ikke egnet for begyndere.

Med god pleje kan de blive 30 år gammel.

De er ikke særlig selskabelige men kan ses i små grupper på 3-4 fugle. Om natten kan man se små grupper overnatte i samme træ.

Deres naturlige habitat dækker over et stort område og de er derfor ikke truet jvnf.  IUCN. De er listet på CITES Appendix II.

Kan ses i Nordsjællands Fuglepark.

Beskrivelse

Nakkefjerene er røde med lilla spidser; fjerene kan rejses og danner en karakteristisk vifteformet krave, hvilket får fuglen til at se større ud og dermed forhåbentlig skræmme en potentiel trussel væk.

Hovedet er brun med hvide striber. Brystet er mørkerød med blå skæl mønster. Øjnene er gule med nøgen grå eye-ring. Vinger og lår er grønne; den lange brede hale er også grøn. Næbbet er mørkegrå/sort.

Size: 35 cm
Weight: 190-277 g

Habitat

Amazonia i Sydamerika.

Lever i lavlands regnskov.

Underarter

Der findes to underarter:

Deroptyus accipitrinus accipitrinus (Linnaeus, 1758) - Nordlig Kravepapegøje:

  • Pande og isse er hvide; halen er rødbrun ved basen.
  • Lever nord for Amazon floden fra det sydøstlige Colombia til det nordøstlige Peru, nordlige Brasilien samt Guianas.

Deroptyus accipitrinus fuscifrons (Hellmayr, 1905) - Sydlig Kravepapegøje:

  • Pande og isse er støvet brun med svage hvide striber; halen mangler den rødbrune farve ved basen.
  • Lever syd i Brasilien syd for Amazon floden fra Pará til det nordlige Mato Grosso.

Alle billeder og video på denne side viser nominat formen D. a. accipitrinus.

Føde

Lever af frugt, blade og knopper, som indtages i trækronerne. Spiser også Inga og Guava fra kultiverede områder.

Opdræt

Kravepapegøje bygger rede i hule træer og træstubbe.

Kuldet indeholder som regel 2-4 æg, der udruges i løbet af 25-26 dage. Ungerne er flyvefærdige efter 9-10 uger.

Taksonomi

  • Orden: Psittaciformes
  • Familie: Psittacidae
  • Slægt: Deroptyus

Synonymer

  • Dansk: Kravepapegøje
  • Engelsk: Red-fan Parrot, Hawk-headed Parrot, Hawk-headed Caique, Northern Red-fan Parrot, Southern Red-fan Parrot
  • Fransk: Papegeai maillé, Perroquet accipitrin, Perroquet maillé, Perroquet papegai
  • Tysk: Fächerpapagei
  • Portugisisk: Anacã, Curiba-bacabal, Maracanã-guaçu, Papagaio-de-coleira, Vanaquiá
  • Spansk: Lora Gavilana, Loro Cacique

IUCN Red List

The IUCN Red List of Threatened Species.
Version 2018-1. <www.iucnredlist.org>.
Downloaded on 19 July 2018.




Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*