Poicephalus fuscicollis – Brunnakket Papegøje

Engelsk: Brown-necked Parrot

Beskrivelse

Arten var tidligere klassificeret som Poicephalus robustus fuscicollis, dvs. en underart til Cape papegøjen, men er senere omklassificeret, hvilket giver en del forvirring når man læser ældre og nyere litteratur.

De er mellemstore papegøjer som er meget intelligente og kan lære at tale ganske godt. De har et stort kraftigt næb, som nemt kan knuse en nød, men det er meget rolige fugle, der sjældent bider.

Udseende

Overvejene grøn fjerdragt. Hoved og nakke er gråbrun/rødbrun. Vingerne og ryg er mørkegrønne med orange skuldre som kan variere fra smal stribe til større plet. Orange bånd på benet. Bryst og mave er lysere grøn. Halen er kort og bred med sorte eller brune fjer.

Øjet er mørkbrunt med hvid/grå øjenring. Næbbet er horn-farvet og forholdsvis stort i forhold til fuglens størrelse.

Hunnen har et orange pandebånd, som mangler hos hannen.

Længde: 33 cm

Levested

Afrika: Nordlige Ghana og Togo til Gambia og sydlige Senegal samt vest Afrika. Holder til i de åbne skove samt savanner med træer og frugtplantager.

Lever i par eller små flokke på 3-20 individer udenfor yngletiden. De larmer når de skriger, men er rolige, når de spiser. Sover som regel i skoven om natten og holder sig til de mere åbne områder om dagen

Opdræt

Kan holdes i en volie på 3.5x1.5x2 meter - må ikke udsættes for temperaturer under 5 grader.

Opdræt forudsætter et harmonisk par. Hold parret alene og undgå forstyrrelser. Anvend en redekasse på 28x28x60 cm

Der lægges 2-3 æg som udruges efter 26-28 dage. Ungerne forlader reden efter 9-11 uger.