Foder

Advarsel!

Giv ALDRIG følgende:

 • Chokolade, kaffe, og cacao indeholder "theobromine" som er giftigt for fugle.
 • Avocado er giftigt - speciel for afrikanske racer!
 • Undgå rå kartofler, rabarber, augergine, oliven, asparges
 • Undgå coffein (kaffe, cola) og alkohol.
 • Undgå at ikke spiser giftige planter!

Pas på med:

 • Jordnødder kan være ramt af svamp (aspergillus) så giv istedet f.eks. hasselnødder, valnød, mandler eller pinjekerner som snacks. Der bliver lavet stikprøvekontrol af jordnødder til menneskeføde, men IKKE af dyrefoder, så der er en vis risiko for svampeinfektion hvis man køber sine jordnødder hos en dyrehandler!
 • Der kan også være svamp i frøblandinger, så mange anbefaler at fodre med pellets istedet.
 •  Mælkeprodukter i større mængder kan ikke fordøjes ordentligt og kan efter et stykke tid medføre fordøjelsesproblemer
 • Undgå chips eller andet med meget salt, da de ikke kan nedbryde det i deres fordøjelses system på samme måde som mennesker.
 • Citrus frugter må kun gives af og til og i begrænsede mængder.
 • Hvis fuglene før for meget salat og andre grøntsager og frugter, kan de få tynd mave af det. Vær derfor opmærksom på deres afføring, hvis du er usikker på, hvor meget de kan tåle! Ved tynd mave kan kold/lunken kamille the i en kort periode hjælpe.
Pellets

Frøblandingerne er af meget svingende kvalitet, nogle har mange fede solsikkefrø og nødder, som ikke er så godt for fuglen hvis den spiser for mange. Desuden kan der være risiko for svamp hvis frøene har fået fugt.

Mange anbefaler at man ikke fodrer med frø men istedet fodrer med pellets + frugt og grønt. Pellets indeholder alt hvad fuglen har brug for at vitaminer, mineraler m.m.

Mange har haft gode resultater med Zupreem pellets. Snak evt. med din dyrlæge eller lokale fugleforening for at høre hvad der ellers er gode erfaringer med.

Hvis fuglene er vant til frø kan det kræve en del tilvænning inden de vænner sig til at spise pellets istedet - er fuglen meget kræsen, kan det være nødvendigt at gå tilbage til den traditionelle frøblanding for husfredens skyld.

Frø

De store/mellemstore papegøjer (f.eks. Amazone, Jaco, Kakadue mm.) bør have en god papegøje blanding som grundfoder. Blandingen bør have rigeligt med store frø, f.eks. solsikke og græskar kerner, samt nødder - gerne hele jordnødder. Nogle luksus blandinger indeholder tørret frugt og grønt, f.eks. bananer og chili.

Parakitter bør have en alsidig parakit blanding. De kan være utroligt kræsne og have hver deres favorit, så blandingen bør indeholde et varieret udbud af små og mellemstore frø. Nogle spiser næsten udelukkende solsikke mens andre værdsætter hampefrø... Til mellemstore og store parakitter (f.eks. nymfe, rosella og pennant) bør der ikke være alt for mange små "kanarie" frø i blandingen, da de sjældent spiser dette. Det er for øvrigt meget sjovt, at mens de ikke gider spise de små frø i madskålen, så nyder de fleste fugle kolbehirse!

Mange advarer imod at give fuglene for meget solsikke og nødder, da de let kan blive fede. Hvis fuglene sidder i et lille bur og aldrig får motion, er dette en advarsel man bør tage alvorligt - personligt har jeg dog ikke haft problemer med overvægtige fugle, men de får også rigeligt med motion

Frugt & Grønt

Til afveksling elsker fuglene f.eks. kolbehirse, frugt og grønt samt magert kød. Salat, agurk, ananas, æbler, banan, ærter, majskerner samt af og til lidt magert kød f.eks. kyllingebryst, engelsk bøf (sørg for det er afkølet så de ikke brænder tungen i deres iver efter en godbid!)

Brød, kiks, cornflakes, müsli, kogte ris og nudler (afkølet) kan også anbefales. Prøv også kogte kartofler (men ikke rå kartofler!) eller kartoffelmos, gerne lun og evt. blandet med hakkede grønsager.

Af andre typer frugt/bær/grønt kan nævnes mango, tranebær, ingefær, gulerod, broccoli, bladselleri, pastinak, rønnebær og tjørnebær.

Fuglene kan også spise forskellige urter og planter, f.eks. basilikum, persille, brøndkarse, kørvel, forskellige græsser, gåseurt (både blomst, blade og stængel) og hyrdetaske. Husk dog at de skal plukkes langt fra befærdede veje, og naturligvis skal man ikke plukke, hvor der har været sprøjtet!

Opmadning

Ved opdræt bør fuglenes foder suppleres med lidt mere protein holdigt foder, f.eks. specielt opmadningsfoder.

Nogle opdrættere anbefaler hundemad på dåse som supplement til store papegøjer.

Spiret frø, æg og mild ost samt magert kød kan også bruges.