Cacatua galerita eleonora – Eleonora Gultoppet Kakadu

Beskrivelse

Eleonore Gultoppet Kakadu er den mindste af Cacatua galerita arterne og kaldes derfor også nogle gange Mellem Gultoppet Kakadu.

Gultoppede Kakaduer bliver meget let tamme, men har tendens til at knytte sig til en bestemt person. De kan være meget larmende, så de er ikke praktisk i en lejlighed med tynde vægge til naboen!

Som tamfugle kræver kakaduer meget omhyggelig pleje og megen beskæftigelse og opmærksomhed. Det kan anbefales at anskaffe sig en ungfugl - gerne håndopmadet - hvis man ønsker sig en virkelig tam og fortrolig fugl.

Kakaduer elsker at gnave, og deres bur/voliere skal derfor være kraftigt bygget. Det anbefales at benytte et bur med jernrammer. Fuglens behov for at gnave kan tilfredsstilles ved at give den rigeligt med træ inde i buret.

Udseende

Minder om Cacatua galerita galerita men adskiller sig ved at være mindre både hvad angår kropstørrelse og næb. Desuden er øjenringen ofte blålig og toppen krummer ikke så meget.

Kropsfarven er hvid med gul top, som normalt ligger ned langs hovedet men rejses afhængig af fuglens humør. Gult skær under vinger og hale. Øredækfjer ofte med gulligt skær. Iris ben og næb er sorte.

Længde: ca. 44 cm
Vægt: ca. 400-600 gram

Levested

Aru Islands i Indonesien. Er dog også introduceret på Kai Islands.

Lever parvist i yngletiden - ellers i store flokke.

Engelsk:

  • Eleonora Cockatoo
  • Medium Sulphur-crested Cockatoo

På dansk også kaldet Medium Gultoppet Kakadu











Føde

Frugt, frø og bær. I store flokke anretter Kakaduer stor skade på markerne i deres hjemlande, hvor de nærmest er skadedyr for landmændene.

Opdræt

Yngletiden er hovedsagelig fra september til januar. Fuglene bygger deres rede i et træhul eller en klippespalte.

Hunnen lægger 2-3 hvide ovale æg, som klækkes efter en periode på 30 dage. Begge forældre ruger på æggene og skiftes til at fodre ungerne når de er klækket. Ungerne forlader reden efter ca. 75 dage.

Foto: Hanne & Jan Højmark