Cacatua galerita triton – Triton Kakadu

Engelsk:

  • Triton Cockatoo
  • Triton Sulphur-crested Cockatoo

Beskrivelse

Dette er en af de mest almindelig underarter af Cacatua galerita blandt fugleopdrættere - nogle steder den mest solgte.

Som tamfugle kræver kakaduer meget omhyggelig pleje og megen beskæftigelse og opmærksomhed. 

Det kan anbefales at anskaffe sig en ungfugl - gerne håndopmadet - hvis man ønsker sig en virkelig tam og fortrolig fugl. De er meget sociale og kærlige fugle. Gultoppede kakaduer bliver meget let tamme, men har tendens til at knytte sig til en bestemt person.

Som de fleste andre kakaduer kan de være meget larmende - specielt hvis de savner opmærksomhed - så de er ikke praktisk i en lejlighed med tynde vægge til naboen!

Kakaduer elsker at gnave, og deres bur/voliere skal derfor være kraftigt bygget. Det anbefales at benytte et bur med jernrammer. Fuglens behov for at gnave kan tilfredsstilles ved at give den friske grene og trælegetøj, de kan gnave i. Sørg for at døren/lågen til buret har en god lås da de er meget intelligente og nemt kan finde ud af at åbne en simpel lås!

Udseende

Det mest karakteristiske kendetegn er den gule fjertop på hovedet. Den ligger normalt ned langs hovedet, men rejses afhængig af fuglens humør. Hele fjerdragten er ren hvid. Vinger og hale svagt gul under neden. Øredækfjer ofte med gulligt skær. Iris ben og næb er sorte. Øjenringen har et blåligt skær.

Triton kakaduen adskilles fra nominatformen Cacatua galerita galerita ved en lidt mindre og slankere krop, der virker mere langstrakt.

Vægt: ca. 550 gram
Længde: ca. 46 cm

Levested

Ny Guinea og tilstødende øer.

Foretrækker åbent land. Lever parvist i yngletiden - ellers i store flokke.

Føde

Frugt, frø og bær. I store flokke anretter Kakaduer stor skade på markerne i deres hjemlande, hvor de nærmest er skadedyr for landmændene.

Giv en god papegøje blanding og suppler med frugt og grønt.

Opdræt

I naturen bygges reden i et hult træ.

De er forholdsvis nemme at få til at yngle i fangenskab.