Platycercus elegans adelaidae – Adelaiderosella

Engelsk: Adelaide Rosella

På dansk også kaldet Adelaide Parakit

Beskrivelse

Adelaide parakitten er meget smuk med sine bløde farver. Adelailde parakitten minder meget om Pennantparakit parakitten; tidligere regnede man den da også for en en underart til denne.

Der kan være stor variation i farven - de rødlige varianter minder særdeles meget om Pennant, hvorimod de mere gule varianter minder meget om Gul rosellaparakit. Mange ornitologer mener da også, at Adelaide er opstået som en naturlig krydsning imellem disse to arter, hvilket underbygges af, at disse tre arter lever i samme områder.

Adelaide parakit bør have et voliere med gode flyvemuligheder - en længde på ca. 4 meter vil være passende.

Trives fint udendørs hele året rundt blot der er mulighed for læ.

Udseende

Farven er generelt orangerød. Rød pande, blå kindplet. Meget fremtrædende sort skulderplet. Bryst, bug og overgump er rødlige med gule fjerkanter. De midterste halefjer er grønne med et blåt skær. Ryggen er sort med gule kanter på enkelte fjer. Hale og vinger er blå. Næbbet er hornfarvet, iris mørkebrun, grå ben.

Hunnen adskiller sig ikke væsentligt fra hannen - rygfjerene er dog ofte gulgrønne og lyserøde. Hannens hovede er som regel større, mere fladt og bredere end hos hunnen.

Ungfugle har mere grønt i fjerdragten. De bliver fuldt udfarvede efter 12-14 måneder.

Længde: ca. 35 - 36 cm. halen er ca. 16-17 cm.
Vægt: Han: 112 - 165 gram, hun: 100 - 160 gram.

Levested

Sydlige Australien omkring Adelaide, som er hovedstaden i staten South Australia.

Føde

Parakitblanding suppleret med frugt og grønt.

Foto: Aase Nygaard