Amazona auropalliata - Gulnakket Amazone

Gulnakket AmazoneAmazona auropalliata (Lesson, RP, 1842) – er en stor grøn papegøje fra Mellemamerika med karakteristisk gult bånd i nakken.

Disse charmerende amazoner kan klart anbefales som tamfugle; de er meget underholdende, når de klovner rundt, og de er dygtige til at lære at tale. De kan have et ordforråd på op til 300 ord. De snakker hele tiden, og kan godt lide at vise sig frem, bla. ved at sprede halen ud i vifteform, og strække vingerne. De kan blive 40-60 år gamle.

Desværre er Gulnakket Amazone klassificeret som ‘Kritisk Truet’ (Critically Endangered) af IUCN Red List og de er opført på CITES Appendix II og EU Annex A, hvilket betyder at man skal have en særlig tilladelse for at købe eller sælge disse fugle!

Kan ses i Danmarks Fugle Zoo (Frydenlund Fuglepark)

Beskrivelse

Overvejende grøn kropsfarve. Gult bånd i nakken – størrelsen varierer lidt fra fugl til fugl.  Halen er grøn ved basen og gul mod spidsen. Mørkegrå næb med lysere grå på siden af overnæbbet. Smal grå øjenring.

Ungfugle mangler den gule farve i nakken; issen har blågrønt skær; næbbet er mørkegrå; øjnene er brune.

Længde: ca. 35 – 39 cm
Vægt: ca. 480 – 550 g

Levested

Ungfugle – bemærk mangler gult bånd i nakken.

Mellemamerika: Lever i et område fra det sydige Mexico til Costa Rica.

Lever primært i løvfældende og stedsegrønne skove, tæt galleriskov samt lysninger men ses også i mangrover, tør torneskov samt dyrkede områder med spredte træer.

Fuglene ses typisk parvis eller i små flokke, dog i større flokke ved deres spise og sove steder.

Underarter

Der findes tre underarter:

 • Amazona auropalliata auropalliata (Lesson, RP, 1842) : Lever i et område fra det sydlige Mexico til det nordvestlige Costa Rica. Denne underart er let at kende fra de to andre pga. den manglende røde vingebue.
 • Amazona auropalliata caribaea (Lousada, 1989) : Endemisk for øen Bay Island udfor Honduras. Ligner parvipes men generelt en lysere grøn farve; undersiden er mere olivengrøn; undernæbbet er grå/hornfarvet.
 • Amazona auropalliata parvipes (Monroe & Howell, TR, 1966) : Lever i et område fra det nordlige Honduras til det nordøstlige Nicaragua. Ligner auropalliata men det gule bånd i nakken er mere udbredt og ofte med flere gule pletter på panden; rød vingebue; lysegrå næb med mørkegrå markeringer.

Føde

Vilde fugle lever af frø og frugt. På Bay Island lever de af fyrrekogler.

Opdræt

Bør holdes i en voliere med en længde på mindst 3 meter. De elsker at bade så giv dem enten en skål de kan bade i eller rbrus dem jævnligt. De skal også have fuglesikre gnavegrene og legetøj de kan beskæftige sig med.

Redekassen skal være ca. 30 x 30 x 60 cm.

Der lægges 2-3 æg, som udruges i løbet af ca. 26 dage; ungerne er flyvefærdige efter ca. 11 uger.

 

Reklame:

Taxonomi

 • Orden: Psittaciformes
 • Familie: Psittacidae
 • Slægt: Amazona

Synonymer

 • Dansk: Gulnakket Amazone
 • Engelsk: Yellow-naped Amazon, Yellow-naped Parrot
 • Fransk: Amazone à nuque d’or, Amazone à nuque jaune, Amazone verte à nuque jaune
 • Tysk: Gelbnackenamazone
 • Portugisisk: Papagaio-de-nuca-amarela
 • Spansk: Amazona Nuquigualda, Lora de Nacu Amarilla, Lora de nuca amarilla, Lora nuca amarilla, Loro Nuca Amarilla, Loro nuca-amarilla, Loro Nuquiamarillo
 • Videnskabeligt: Amazona auropalliata, Amazona ochrocephala auropalliata

IUCN Red List

BirdLife International 2021. Amazona auropalliata. The IUCN Red List of Threatened Species 2021: e.T22686342A180373727.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2021-3.RLTS.T22686342A180373727.en
Accessed on 12 March 2022


Reklame: