Negleklipning

Det er vigtigt at fuglens negle ikke får lov til vokse sig alt for lange, da det kan være til gene for fuglen; alt for lange og spidse kløer kan f.eks. lettere hænge fast i dit tøj eller i tremmerne i buret. Jeg har set en fugl hvis negle var så lange, at de var blevet til “proptrækker-kløer” – den slags forsømmelser er helt utilgiveligt! 🙁

Det kan også være nødvendigt at klippe neglene ikke fordi de er for lange men fordi de bliver for spidse, så det giver rifter på armene når fuglene sidder hos dig. 

For at minimere behovet for at klippe negle, bør man sørge for at negle (og næb) bliver naturligt slidt. Sørg derfor for at bruge naturgrene i stedet for de helt glatte træ eller plastik pinde der normalt følger med et bur. Det kan også anbefales at anskaffe sig de såkaldte “Sandy Perch” (kan bla. købes hos http://www.tinggaarden-parrots.dk/ ) da de hjælper med til at slibe kløerne; sæt sandy perch pinden ved en madskål eller andet sted hvor fuglen opholder sig meget, så er der en god chance for at du aldrig skal bekymre dig om at klippe negle.

Hvis du ikke selv har mod på at klippe negle, så kontakt en dyrlæge med forstand på fugle istedet, det koster ikke så meget (typisk under 100 kr). Og så kan du evt. lære af ham/hende hvordan man gør. Når du er hos dyrlægen, så vil det være en god ide at holde dig i baggrunden, hvis fuglen ikke kan lide at få klippet negle, ellers vil den måske blive mistroisk overfor dig/dine hænder hvis du holder imens dyrlægen klipper.

Hvis du klipper selv, så skal du være opmærksom på, at inde i neglen er der en blodåre. Pas på med ikke at klippe for meget, så det bløder og gør ondt på fuglen! Hvis fuglen har lyse negle, er det nemt at se blodåren indeni, men ved fugle med mørke negle kan det være endog meget vanskeligt. Hold foden op foran et kraftigt lys for bedre at kunne se blodåren og klip så hellere for lidt end for meget!

Hvis fuglen er tam, kan man være heldig at den sidder stille og roligt imens man klipper negle – væn den f.eks. til at få en godbid bagefter. Hvis fuglen ikke vil sidde stille, kan man måske luske sig til at klippe en enkelt negl ad gangen imens den f.eks. sidder på ens finger eller i tremmerne. Lad evt. fuglen lege lidt med negleklipperen/-filen først så den lærer at den ikke er farlig.

Hvis den ikke kan lide at få klippet negle eller hvis fuglen ikke er tam, kan det være nødvendigt at være to til at klippe; en til at holde og en til at klippe. Det kan være en god ide at pakke fuglen ind i et håndklæde og hold den så den ligger på ryggen med fødderne opad, så er det lettere at få adgang til kløerne. Hold med et par fingre omkring kæben så er det sværere for fuglen at vride sig løs, men pas på ikke at klemme fuglen når du holder!!!

Hvis uheldet er ude…

Man kan meget let risikere at komme til at klippe for meget, specielt hvis fuglen har mørke kløer hvor det er svært at se blodåren eller hvis fuglen ikke vil sidde stille imens man klipper. Det er derfor en god ide, at man inden negleklipning husker at gå på apoteket og købe noget har noget blodstoppende. Alternativt kan man bruge maizena mel.

Husk at vaske siddepinde mm. grundigt så risikoen for at få bakterier i såret minimeres!

Pas på med ikke at klippe ind i blodåren når du klipper negle – klip kun det yderste af neglen og hold den evt. op imod lyset så du lettere kan se blodåren inden du klipper.

En alternativ og skånsom metode:
Min Grå Jaco har aldrig brudt sig om at få klippet negle men ved at lokke med en godbid har jeg lokket hende til at kravle hen til mig og når hun så hænger i tremmerne afleder jeg hendes opmærksomhed med snak og en godbid imens jeg med den anden hånd forsigtigt klipper neglene uden at hun opdager hvad jeg har gang i før det er for sent.


Reklame: