Hjælp! Min fugl er syg - hvad skal jeg gøre?

Jeg har igennem årerne fået mange spørgsmål om sygdomme, men hvis du har mistanke om at din fugl er syg, skal du ikke spilde tiden på at søge information på internettet – afsted til dyrlægen! Hvis fuglen f.eks. har fået lungebetændelse, er det meget vigtigt at den hurtigt kommer i behandling, da den ellers kan miste livet i løbet af skræmmende kort tid (jeg taler desværre af erfaring!).

Hvis du bemærker at fuglen ændrer adfærd eller dens afføring har en anden farve eller konsistens, så skal alarmklokkerne begynde at ringe.

  • Virker fuglen meget sløv?
  • Hiver den efter vejret?
  • Har fuglen mistet appetitten og hverken spiser eller drikker?
  • Sidder fuglen hele tiden i bunden af buret i stedet for på sin pind?

Så er det afsted til dyrlægen i en fart!

Har fuglens afføring skiftet konsistens eller farve? Så kan det være pga. forkert kost men der kan også være tale om sygdom, der kræver dyrlæge assistance.

Hvis fuglen er syg kan det være en god ide med en varmelampe (kan bla. købes hos Harald Nyborg) – sørg for at placere den et sted hvor fuglen selv kan bestemme hvor tæt på den vil sidde.

Lunken kamille the istedet for drikkevand kan hjælpe ved mindre alvorlige mave problemer.

Der sidder en papegøje i min have - hvad skal jeg gøre?

Jeg får ofte spørgsmål fra folk som har fået besøg af en papegøje eller parakit i deres have og ikke ved hvad de skal gøre.

Hvis det er din egen fugl som er fløjet ud og nu sidder og hygger sig i toppen af det højeste træ i haven, så prøv at stille dens bur ud i haven et sted hvor den kan se det – måske den så selv flyver hjem når den bliver sulten eller tørstig.

Hvis der er tale om en fremmed fugl skal du være forsigtig med at nærme dig – måske skræmmer du den væk. Stil gerne noget mad og en skål med vand et sted i nærheden så den kan få noget at drikke og spise. Hvis den får øje på maden og vandet kan det måske være den kommer tilbage til stedet igen senere når du har fundet frem til nogle, der kan hjælpe med at fange den.

Pas på! Hvis du ikke har forstand på fugle skal du ikke selv forsøge at fange den! Fuglenes knogler er meget skrøbelige, så du kan nemt brække en vinge hvis du er for voldsom i dit forsøg på at fange den!

  • Bor der nogen i nabolaget som holder fugle, så kan de måske hjælpe med at indfange den – det er måske deres fugl eller måske kender de en anden opdrætter i nærheden, som har mistet en fugl.
  • Er der en fugleforening i nærheden så prøv at kontakte dem og hør om de kan hjælpe.
  • Se om der hænger et opslag hos den lokale købmand med en efterlysning – ellers så sæt selv et opslag op hvor du beskriver hvordan fuglen ser ud og hvor/hvornår den er fundet. Måske kan du herigennem få kontakt til ejeren, der kan komme og hjælpe med at indfange den.

Hvis fuglen virker tillidsfuld og af sig selv kommer hen til jer, så se om du evt. kan lokke den med ind i huset – det vil gøre det noget lettere at fange den bagefter. Sørg for at lukke gardiner m.m. så den ikke flyver ind i et vindue hvis den pludselig bliver skræmt. Med lidt forsigtighed kan man få listet et bur ned over fuglen imens den er optaget f.eks. af at spise.

Hvis man ikke kan komme tæt på så kan man i dyrehandlen købe et specielt net på en lang stang men igen skal det bruges varsomt for ikke at skade fuglen!!!

Jeg fik på et tidspunkt besøg af en vildfaren fugl som først landede på min terrasse og bagefter hoppede ind i stuen igennem den åbne terrassedør, da den kunne høre mine fugle inde i stue volieren. Den var meget afkræftet så det første jeg gjorde var at stille lidt vand og mad frem til den. Derefter kontaktede jeg den lokale fugleforening for at høre om de var bekendt med hvem den mon kunne tilhøre. Efter få timer var ejeren fundet og fuglen tilbage hvor den hørte hjemme.

Reklame:

Reklame: