Amazona leucocephala – Cubaamazone

Beskrivelse

Cubaamazone er en mellemstor grøn papegøje, der lever i skovområder på Cuba,  Bahamas og Caymanøerne i Caribien.

Cubaamazone kan blive op til ca. 50-60 år.

Udseende

Fjerdragten er grøn med en smal sort kant der resulterer i et skæl agtigt mønster. Enkelte blå fjer på vingerne. Hvid pande, forreste del af issen og rundt om øjnene. Rød/lyserød plet på kinderne ved undernæbbet og halsen. Øre dækfjer matsort. Rødbrun plet på maven. Halen er grøn med rød base. Næbbet er horn farvet. Øjet er mørk olivengrøn med hvid øjenring.

Farverne i hovedet og på maven varierer i de enkelte underarter (se herunder).

Ungfugle ligner de voksne fugle men med mindre sort kant på fjerne (og dermed mindre skællet mønster). Den hvide farve på panden har gulligt skær. Mindre rødbrun på maven.

Størrelse: 28-33 cm

Underarter / Levesteder

Der findes fire underarter, som lever i følgende områder:

 • Amazona leucocephala bahamensis - Lever på Bahamas (Great Inagua, Abaco og Acklins).
  Ligner nominatformen men er lidt større. Pletten på maven er mindre eller mangler helt. Den hvide plet på issen går længere ned (helt ned under øjnene og øverste del af kinderne). Mindre rødt ved basis af halen.
   
 • Amazona leucocephala caymanensis - Lever i tørre skove samt opdyrkede marker på Grand Cayman Island.
  Er større end nominatformen. Kropsfarven er mere gul-grøn og med mindre skællet mønster. Brystet og rumpe har en blå tone. Den hvide farve er begrænset til panden. Den røde farve på kinder og hals er adskilt af et grønt. Mindre rødbrun mave.
   
 • Amazona leucocephala hesterna - Cayman Brac Island. Tidligere også Little Cayman Island. Mindre end nominatformen. Kropsfarven er mere gulgrøn. Mere rødbrun på maven. Mørkere rød farve på kinder og hals.
   
 • Amazona leucocephala leucocephala - Cuba samt Isle of Pines. Var tidligere udbredt på det meste af Cuba men findes nu kun i skovområder.

Opdræt

Volieren bør som minimum være 3 meter lang. Der anvendes en vertikal kasse med målene ca. 31 x 31 x 61 cm som redekasse.

Der lægges 3-5 æg. Æggene udruges på ca. 27-28 dage. Ungerne forlader reden ca. 8 uger senere.

Engelske navne:  

 • Cuban Parrot
 • Cuban Amazon
 • Rose-throated Parrot