Amazona viridigenalis - Grønkindet Amazone

Grønkindet AmazoneAmazona viridigenalis (Cassin, 1853) – er en mellemstor grøn papegøje med karakteristisk rød pande og isse. De er forholdsvis almindelige i fangenskab i USA, knap så almindelig i EU.

Grønkindet Amazone hører til blandt de mindre Amazon papegøjer. De kan lære at sige forskellige ord og simple sætninger.

Krydsninger med dobbelt gulhovedet amazone er forekommet – disse hybrider lever formentlig i Guadalajara området i Mexico.

De indfødte i det nordlige Mexico indfanger ofte ungfugle fra deres redehuller i cypres eller akacia træer. Disse håndopmades ofte inden de eksporteres til USA. Der er eksporteret tusindvis af disse fugle.

Grønkindet Amazone er opført på CITES Appendix I og EU Annex A og kræver derfor en særlig tilladelse ved køb og salg! Den er klassificeret som ‘Truet’ (Endangered) af IUCN Red List.

Kan ses i Danmarks Fugle Zoo (Frydenlund Fuglepark).

Beskrivelse

Disse Amazon papegøjer forveksles ofte med Finsch’s, Lilacine og Salvin’s Amazoner. Grønkindet Amazone adskiller sig fra disse ved at have lysere grøn kind samt en rød pande, tøjler og isse, hvor den røde farve strækker sig næsten helt til nakken – de andre arter har kun rød isse.

Grundfarven er grøn med sort kant. Et blåt bånd strækker sig fra øjnene mod nakken. Halen er grøn med gul/grøn spids. Vingerne er grønne med blåviolette slagfjer. Rødt vingespejl.Næbbet er hornfarvet. Iris er gullig. Benene lysegrå.

Begge køn har samme farver. Ungfugle har samme farver som de voksne men mindre rødt på hovedet og lysegrå øjne.

Længde: 30 – 33 cm.
Vægt: ca. 293 – 345 g

Levested

Nordlige Mexico, mod syd afgrænset af Vera Cruz.

Grønhovedet Amazones naturlige habitat er lavlandet i det nordlige Mexicos lavland, men der er også observeret bestande i Texas, Californien, Florida, Oahu og Puerto Rico.

Underarter

Ingen.

Føde

Vilde fugle lever af frø og frugter samt insekter.

Opdræt

Har været opdrættet nogle få gange i fangenskab – vanskelig ynglefugl.

Volieren skal være mindst 3 m lang. Der anvendes en vertikal kasse med målene ca. 30 x 30 x 60 cm som redekasse.

Der lægges 2 – 4 æg, som udruges i løbet af ca. 28 dage; ungerne er flyvefærdige efter ca. 9 uger.

Reklame:

Taxonomi

  • Orden: Psittaciformes
  • Familie: Psittacidae
  • Slægt: Amazona

Synonymer

  • Dansk: Grønkindet Amazone
  • Engelsk: Red-crowned Amazon, Red-crowned Parrot, Green-cheeked Amazon, Green-cheeked Parrot, Mexican Red-headed Amazon, Mexican Red-headed Parrot
  • Fransk: Amazone à joues vertes
  • Tysk: Grünwangenamazone
  • Portugisisk: Papagaio-de-coroa-vermelha, Papagaio-de-face-verde
  • Spansk: Amazona Tamaulipeca
  • Videnskabeligt: Amazona viridigenalis

IUCN Red List

BirdLife International 2021. Amazona viridigenalis. The IUCN Red List of Threatened Species 2021: e.T22686259A152441187.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2021-3.RLTS.T22686259A152441187.en
Accessed on 12 March 2022
Reklame: