Anodorhynchus hyacinthinus - Hyacintara

Foto: Sergio Gregorio @sergiogregoriophoto via Instagram

Hyacinthara – Anodorhynchus hyacinthinus (Latham, 1790) – er en stor blå Ara papegøje med en lang hale og et stort kraftig næb. Med en længde på 100cm er det den største af alle papegøje arterne.

Desværre er den vilde bestand kraftigt reduceret pga. ulovlig fangst og ødelæggelse af deres naturlige habitat. IUCN Red List har tidligere klassificeret den som “truet” (Endangered) men den blev i 2014 nedklassificeret til “sårbar” (Vulnerable) da nedgangen i den vilde bestand heldigvis ikke har været så drastisk som man først frygtede.

Bemærk at Hyacintara er listet på They are listed in CITES Appendix I and EU Annex A og således kræver særlig tilladelse ved køb og salg. De er desuden beskyttet af lokal lovgivning i Brasilien og Bolivia og der er total export forbud fra samtlige lande hvor de lever naturligt.

De er sjældne blandt opdrættere og har brug for en meget stor voliere pga. deres størrelse; volieren skal være mindst 12-15 meter lang og med en højde på 4-5 meter. Volieren bør være bygget af rustfrit stål eller aluminium fremfor træ da den ellers hurtigt kan blive ødelagt af deres kraftige næb!

De elsker at gnave så sørg for at de de har rigeligt med friske fuglesikre gnave grene og legetøj.

De er meget støjende og er derfor ikke egnet som tamfugl hvis du bor i lejlighed!

Levetiden er typisk 30-50 år men også ældre fugle er set.

Beskrivelse

Koboltblå fjerdragt. Undersiden af halen er grå. Nøgen orange gul øjering. Iris er mørkebrun. Elastisk hud ved undernæb er gult. Næbbet er gråsort. Fødderne er mørkegrå.
Størrelse: 100 cm

Reklame:

Foto: Sergio Gregorio @sergiogregoriophoto via Instagram

Levested

Sydlige Brasilien, Pará, BNahia, Goias, Minas Gerais og Mato Grosso.

Hyacint-ara foretrækker sumpede palme skove og halvåbne skove; den undgår normalt tætte fugtige skove.

Underarter

Ingen.

Føde

Vilde fugle lever primært af nødder fra forskellige palmer – deres kraftige næb knækker nemt selv de hårdeste nødder! Derudover spiser de også forskellige frugter.

Opdræt

Hyacintara var meget sjælden i fangenskab indtil 1970’erne men er lidt mere almindelig nu pga. succesfuld opdræt. De er dog sværere at opdrætte end mindre papegøje arter bla. fordi de kræver meget plads pga. deres størrelse.

Kuldet består typisk af 2 – 3 æg, som udruges i løbet af ca. 28 dage. Ungerne er flyvefærdige 14 uger efter klækning. 

For mere information se: Breeding large macaws.

Reklame:

Taxonomi

  • Orden: Psittaciformes
  • Familie: Psittacidae
  • Slægt: Anodorhynchus

Synonymer

  • Dansk: Hyacintara, Hyacint Ara
  • Engelsk: Hyacinth Macaw, , Hyacinthine Macaw
  • Fransk: Ara hyacinthe
  • Tysk: Hyazinthara, Hyathinzara
  • Portugisisk: Arara-azul, Arara-azul-grande, Arara-hiacinta, Arara-preta, Arara-roxa, Arara-una, Canindé
  • Spansk: Guacamayo Azul, Guacamayo Jacinto, Papagayo azul
  • Videnskabeligt: Anodorhynchus hyacinthinus

IUCN Red List

BirdLife International 2016. Anodorhynchus hyacinthinus. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22685516A93077457.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22685516A93077457.en
Accessed on 12 March 2022

Reklame: