Diopsittaca nobilis - Blåpandet Dværgara

Blåpandet DværgaraDiopsittaca nobilis (Linnaeus, 1758) – er den mindste Ara art og minder faktisk mere om conurer end araer. Det karakteristiske område med nøgen hud omkring øjnene efterlader imidlertid ingen tvivl om artens familiemæssige tilhørsforhold. De er relativt nemme at holde i voliere pga. deres beskedne størrelse, og håndopmadede unger kan blive meget tamme og har let ved at lære at tale.

Blåpandet Dværgara hed tidligere Ara nobelis men er nu omklassificeret til Diopsittaca nobilis. 

Fuglene er selskabelige af natur, og man kan således godt holde to par i samme voliere, dog skal man holde øje med, om fuglene udviser aggressivitet, når de bliver sat sammen. De er forholdsvis almindelige som tamfugl og blandt opdrættere.

Fuglene kan blive 25 – 40 år gamle.

Nyimporterede fugle bør akklimatiseres langsomt, og bør således ikke udsættes for temperaturer under 15 grader det første års tid.

Kan ses i Danmarks Fugle Zoo (Frydenlund Fuglepark)

Beskrivelse

Overvejende grøn eller gullig-grøn hoved og krop med karakterisitisk hvid nøgen hud omkring øjnene og rød vingebue. Blålig pande. Øjnene er mørk orange. Farven på næbbet varierer imellem de forskellige underarter.

Længde: 30 – 32,5 cm.
Vingefang: ca. 16,3 – 17,7 cm
Vægt: 130 – 170 g

Reklame:

Levested

Lever i tropiske og subtropiske skove samt savannaområder i Sydamerika.

Underarter

Der findes tre underarter:

  • Diopsittaca nobilis nobilis (Linnaeus, 1758)Hahn’s Ara : Lever i det østlige Venezuela, Guianas og det nordlige Brasilien. Har mørkegråt næb.
  • Diopsittaca nobilis cumanensis (Lichtenstein, MHK, 1823) : Lever i det nordcentrale og nordøstlige Brasilien syd for Amazonas. Større end D. n. nobilis, større næb med horn farvet overnæb.
  • Diopsittaca nobilis longipennis (Neumann, 1931)Neumann’s Ara : Lever i det centrale og sydlige Brasilien, nordøstlige Bolivia og sydøstlige Peru. Ligner D. n. cumanensis men er større.

Føde

Foderet bør primært bestå af pellets suppleret med en god papegøjeblanding samt diverse frugt og grønsager skåret i passende størrelse. Fuglene holder meget af hirsekolber – både tør og opblødt.

Opdræt

Formerer sig villigt i fangenskab. Som redekasse bruges en vertikal kasse med målene 30 x 30 x 45 cm. Fuglene skal gerne have redekasse hele året, da de gerne vil sove i den.

Hunnen lægger 2-5 æg som udruges i løbet af ca. 25 dage. Ungerne er flyvefærdige ca. 8 uger efter klækning.

Tag ungerne væk, så snart de kan spise selv – derved vil forældrene hurtigere yngle igen.

Reklame:

Taxonomi

  • Orden: Psittaciformes
  • Familie: Psittacidae
  • Slægt: Diopsittaca

Synonymer

  • Dansk: Blåpandet Dværgara, Rødskuldret Dværgara, Hahn’s Ara, Neumann’s Ara
  • Engelsk: Red-shouldered Macaw, Northern Red-shouldered Macaw
  • Fransk: Ara noble
  • Tysk: Zwergara, Grauschnabel-Zwergara
  • Portugisisk: Maracanã-pequena, arara-nanica, maracanã, maracanã-nobre
  • Spansk: Guacamayo Noble
  • Videnskabeligt: Diopsittaca nobilis, Ara nobelis

IUCN Red List

BirdLife International 2016. Diopsittaca nobilis. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T61958763A95183956.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T61958763A95183956.en
Accessed on 12 March 2022


Reklame: