Forpus coelestis - Spurvepapegøje

Spurvepapegøje  – Forpus coelestis (Lesson, R, 1847) – er en lille grøn sydamerikansk papegøje.

Disse små livlige papegøjer kræver ikke meget plads og yngler normalt velvilligt i både bure og volierer og kan derfor anbefales også til uerfarne fugleopdrættere. Det er formentlig den mest almindelige spurvepapegøje i Danmark. De er en af de mindste papegøje arter. De er ikke støjende som andre papegøjer.

Gennemsnitsalder: 20 år

Kan ses i Danmarks Fugle Zoo (Frydenlund Fuglepark)

Spurvepapegøje er listet i CITES Appendix II og EU Annex B.

Beskrivelse

Farven er overvejende grøn med blå pletter på hoved, ryg og vinger hos hannen. Næb og fødder er lyse.
Hunner har mere mat fjerdragt og mangler hannernes blå farve i hovedet og på vingerne, dog med en svag blå streg bag øjet.

Ungfugle har en mattere fjerdragt end de voksne; hanner har mindre blå farver.

Der findes flere farvemutationer bla. en smuk blå mutation.

Størrelse: 12,5 cm
Vægt: 33 g

Levested

Sydamerika: vestlige Ecuador og nordvestlige Peru.

Underarter

Ingen.

Føde

Vilde fugle lever af græs frø, bær og frugt.

Opdræt

Der bruges samme redekasse som til en undulat; ca. 15 x 15 x 15 cm.

Der lægges 4-6 æg, som udruges i løbet af ca. 18 dage; ungerne er flyvefærdige efter 4-5 uger.

Reklame:

Taxonomi

  • Orden: Psittaciformes
  • Familie: Psittacidae
  • Slægt: Forpus

Synonymer

  • Dansk: Spurvepapegøje, Lessons Spurvepapegøje
  • Engelsk: Pacific Parrotlet, Western Parrotlet
  • Fransk: Toui céleste, Perruche-moineau céleste,
  • Tysk: Himmelspapagei, Himmelsperlingspapagei
  • Portugisisk: Tuim-peruano
  • Spansk: Cotorrita de Piura, Catita Enana Amarilla
  • Videnskabeligt: Forpus coelestis

IUCN Red List

BirdLife International 2017. Forpus coelestis. The IUCN Red List of Threatened Species 2017: e.T22685949A118857740.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2017-3.RLTS.T22685949A118857740.en
Accessed on 12 March 2022


Reklame: