Loriculus vernalis – Blåstrubet Flagermuspapegøje

Engelsk: Vernal hanging parrot

Beskrivelse

Disse små papegøjer har fået deres navn pga. at de har en vane med at hænge med hovedet nedad.

Indføres af og til i små antal. Kræver omhyggelig pleje, og er derfor ikke egnet for nybegyndere.

Kræver ikke meget plads, og kan derfor gå i stuevoliere, evt. sammen med andre fugle. Bør kun holdes udendørs i de varme måneder, da de er meget varmekrævende.

Den væskeholdige føde kræver at der anvendes et godt sugende bundlag i volieren, f.eks. et godt lag spagnum med underliggende avispapir.

Udseende

Overvejende grøn fjerdragt. Undersiden er noget lysere, ansigtet kraftig lys grøn. Blå strubeplet (deraf navnet). Gump og overhaledækfjer er røde. Undervingen er blågrøn, halen er grøn på oversiden, og blålig på undersiden. Næbbet er koralrødt, iris lys, og benene orange.

Hunnen mangler den blå strubeplet og er mere grågrøn på hoved og kind.

Længde: 13 cm
Gennemsnitsalder: 15 år

Levested

Sydvestlige Indien og op til østkysten af det vestlige Bengal og nordøstlige Indien, Sydlige Kina og Indokina til Thailand samt Andaman Islands og Mergui Archipelago.

Føde

Sød blød frugt, f.eks. æbler, pærer, banan og vindrue. Desuden honningvand eller tilsvarende opløsning i pumpeglas. Tvebakker eller tørt franskbrød opblødt i mælk. Desuden små fræ, feks. kanariefrø og hirse.

Opdræt

Opdræt er sjældent og vanskeligt. Sæt en undulatredekasse eller udhulet træstamme ind i volieren om foråret og sørg for der er blade mm. i volieren, som de kan bruge til at fore kassen med.

Der lægges 3-4 hvide æg. Hunnen ruger alene på dem - rugetiden varer 20 dage. Ungerne er flyvefærdige efter fire uger.