Pionites melanocephalus - Sortkronet Korthalepapegøje

Sortkronet KorthalepapegøjePionites melanocephalus (Linnaeus, 1758) – er en lille farvestrålende sydamerikansk papegøje med karakteristisk kort hale men relativt lange vinger. De er relativt almindelig blandt danske opdrættere.

Fuglene lever uden for ynglesæsonen i små grupper på 30 fugle eller mere – disse flokke er meget larmende. Holder til i toppen af træerne i de tropiske skove, hvor en eller to af fuglene i gruppen holder vagt imens de andre spiser.

Nyimporterede fugle skal have en nænsom akklimatisering, hvorefter de er ret hårdføre. Bør dog kun være i udendørsvoliere i de varmeste måneder.

De er sky af natur så det kræver en god portion tålmodig at gøre den tam, men så får man til gengæld også en dejlig legesyg tamfugl. De er meget højlydte med særdeles højt skrig, så kan ikke anbefales hvis du bor i lejlighed eller villakvarter med støjsensitive naboer.

De bliver typisk 25 – 40 år gamle.

Kan ses i Danmarks Fugle Zoo (Frydenlund Fuglepark) og Nordsjællands Fuglepark.

Sortkronet Korthalepapegøje er opført på CITES Appendix II og EU Annex B.
Den er klassificeret som ‘Ikke Truet’ (Least Concern) af IUCN Red List.

Beskrivelse

Forhoved, isse og nakke er sort. Grønne tøjler samt en streg under øjet. Kinder og strube er orangegul. Ryg, vinger, gump og overhaledækfjer er grønne. Bryst og bugen er hvid med et gulligt skær. Lår og side gul. Underhale grøn med gult skær. Næbbet er gråsort, iris orange og benene grå.

Kønnene er ens så det kræver DNA analyse at kønsbestemme dem.
Ungfugle har gule pletter på bryst og maven; lårene har grønne striber; mørkebrune øjne.

Længde: 23 cm.
Vægt: 130 – 170 g

Levested

Sydamerika. Arten er udbredt i det sydøstlige Colombia, nordlige Brasilien, sydlige Venezuela, Fransk Guiana, Guyana og Surinam.

Underarter

Der findes to underarter:

 • Pionites melanocephalus melanocephalus (Linnaeus, 1758) : Lever i et område fra det sydøstlige Colombia og sydlige Venezuela til Guianas og det nordlige Brasilien.
 • Pionites melanocephalus pallidus (Berlepsch, 1889) : Lever i et område fra det sydlige Colombia til nordøstlige Peru. Adskiller sig fra nominatformen ved gul hals, flanker og lår; gul/orange kinder; halsen og kappen lidt blegere.

Føde

Kosten bør baseres på pellets suppleret med frømix af god kvalitet samt forskellige frugt og grønt. De sætter bla. pris på diverse bær og halvmodne majs.

Opdræt

Opdrættes jævnligt i Danmark. Volieren skal mindst være 2 m lang og redekassen bør være ca. 30 x 30 x 45 cm, men de er generelt ikke så vanskelige hvad angår redekasser.

Der lægges normalt 2-4 æg, som udruges i løbet af ca. 25 dage; ungerne er flyvefærdige efter ca. 10 uger og er kønsmodne når de er 3 år, selv om det dog kan forekomme at de yngler allerede når de er to år. Ynglesæsonen varer normalt fra april til oktober.

 

Reklame:

Taxonomi

 • Orden: Psittaciformes
 • Familie: Psittacidae
 • Slægt: Pionites

Synonymer

 • Dansk: Sortkronet Korthalepapegøje, Sortkappet langvingepapegøje, Sortkappet Caique, Sorthovedet Langvinget Korthale Papegøje
 • Engelsk: Black-headed Parrot, Black-crowned Parrot, Black-headed Caique
 • Fransk: Maïpouri à tête noire, Caïque à tête noire, Caïque maïpouri
 • Tysk: Grünzügelpapagei, Grünzügel-Papagei
 • Portugisisk: Marianinha-de-cabeça-preta, Cabeça-preta, Maipuré, Periquito-de-cabeça-preta
 • Spansk: Lorito Chirlecrés, Cotorra Pechiblanca, Lorito Gordo de Cabeza Negra, Perico Calzoncito
 • Videnskabeligt: Pionites melanocephalus, Pionites melanocephala

IUCN Red List

BirdLife International 2016. Pionites melanocephalus. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22686079A93098194.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22686079A93098194.en
Accessed on 12 March 2022


Reklame: