Platycercus adscitus – Blå Rosella

Engelsk:

  • Pale-headed Rosella
  • Mealy Rosella
  • Moreton Bay Rosella
  • Blue Rosella
  • White-cheeked Rosella

Beskrivelse

Blå Rosellaparakit er meget almindelig blandt fugleopdrættere i både Europa og USA.

I modsætning til andre Rosellaer bliver ungerne meget hurtige tamme og vil gerne tage lækkerbiskner af hånden.

Fuglene elsker at bade og skal derfor have gode muligheder for det - specielt i yngletiden, da det hjælper med til at bevare fugtigheden i reden, så æggene ikke tørrer ud.

Udseende

Begge køn er ens i farverne. Fjerdragten er primært gul og lys blå. Hovedet er gulligt/hvidet og med hvide kindpletter. Bryst, bug, hale og vingedækfjer er himmelblå. Overgrumpen er grøngul - ryggen er gul med sorte aftegninger. Øjnene er mørkebrune, næbbet grågult, fødderne mørkegrå.

Størrelse: ca.  30-33 cm - heraf udgør halen 15-17 cm.
Vægt: 129-132 gram.

Underarter

  • Platycercus adscitus adscitus - Østlige Australia fra nordlige del af Cape York Peninsula til Cairns
  • Platycercus adscitus palliceps - Blåkindet Rosella (engelsk: Blue Cheeked Rosella) - Nordlige  Queensland syd for Mitchell River til nordlige del af New South Wales.  Denne underart er meget sjælden i Danmark. Adskiller sig ved de blå kinder, samt de grøngule rygfjer, der ofte har et blåt skær.

Levested

Nordøstlige Australien.

Føde

Som øvrige rosellaer...

Opdræt

I naturen foretrækkes en rede i et hult træ, som regel fra eukalyptus. Hulen kan være over 1 meter dyb og placeret op til 30 m højde.

I yngletiden skal fuglene have en separat voliere, da de kan blive aggresive overfor andre fugle. Yngleforberedelserne starter allerede i februar-marts måned. For bedst resultat anbefales at holde fuglene i friluftsvoliere med god flyveplads.

Redekassen bør have en bundflade på ca. 25x25 cm og en højde på 40 cm. Indgangshullet skal være 9 cm i diameter. Bunden af reden kan bestå af frønnet træ eller skovjord blandet med høvlspåner. Hunnen vil ofte gnave i redematerialet og evt. smide overskydende materiale ud. Kassen plaseres i den åbne del af volieren, så den kan få lidt fugt i regnvejr - alternativt må man overbruse i tørre perioder (bedst om aftenen)

Der lægges 3-7 hvide æg, som udruges efter ca. 20 dage.
2 kuld om året er meget almindeligt.

Ungerne får voksen fjerdragt efter 16 måneder og er yngledygtige efter 2 år.

Foto: Gitte Hansen