Poicephalus meyeri - Meyers Papegøje

Meyers Papegøje er en lille men tætbygget afrikansk papegøje. De findes i stort antal udbredt over et meget stort geografisk område og er derfor ikke umiddelbart truet. 

Normalt flyver de parvis eller i små flokke men kan samles i meget store flokke, hvis der er føde nok i et område. 

I fangenskab kræver de ikke helt så meget opmærksomhed som f.eks. Kakadu eller Amazon papegøjer når blot de har legetøj de kan gnave i, f.eks. friske grene, læderstrimler, træklodser m.m. De er forholdsvis stille og rolige papegøjer. De har ikke behov for at klovne rundt men foretrækker at sidde stille og gnave i noget imens de opmærksomt holder øje med hvad der foregår. De er meget sociale og knytter sig til hele familien. De er derfor meget velegnet som tamfugl. De kan lære at fløjte og sige enkelte ord men ikke så dygtige til at snakke som f.eks. Grå Jaco.

Sørg for god balanceret kost og hold buret rent for at forebygge Aspergillosis, der desværre kan være udbredt hos denne art. Det anbefales at undgå jordnødder og primært fodre med pellets for at mindske risikoen for Aspergillosis.

Meyers Papegøje kan blive mere end 25 år gammel, så tag højde for det hvis du overvejer at købe en unge.

Beskrivelse

Hoved og overside er overvejende grå eller sort med turkisgrøn mave, blå bagdel og gul  markering på skulder/vingebuen. Flere af underarterne har desuden et gult bånd på panden. Udbredelsen af de gule områder på vinger og hoved samt den grønne farve på maven varierer imellem de forskellige underarter.

Størrelse: ca. 21 cm
Vægt: ca. 90-130 gram

Levested

Meyers Papegøje lever i Afrika syd for Sahara, hvor de lever i forskellige skovområder bla. savanne skove, skovklædte græsarealer samt skove nær vandløb/floder og landbrugsområder.

De er særligt udbredt i Okavango deltaet i Botswana men findes desuden i flere andre syd- og centralafrikanske stater: Chad, Sudan, South Sudan, Ethiopia, Congo, Angola, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, Mozambique, and Namibia.

Underarter

Der findes seks underarter af Meyers Papegøje:

  • Poicephalus meyeri meyeri (Cretzschmar, 1827) : Nominat form, se beskrivelsen ovenfor.
    Udbredt fra nordlige Cameroon til sydlige  Chad, nordlig DR Congo samt Ethiopien
  • Poicephalus meyeri damarensis (Neumann, 1898) : Som meyeri og transvaalensis men generelt mere afdæmpede farver og mangler den gule plet i panden.
    Udbredt fra den sydligste del af Angola til nordlige Namibia og nordlige central Botswana
  • Poicephalus meyeri matschiei (Neumann, 1898) : Mørkere brun farve og mørk grå underside af flyvefjer. Den gule plet i panden er mindre. Undersiden har et blåt skær og bagdelen er lys blå.
    Deres habitat omfatter sydøstlige DR Congo og centrale Tanzania til østlige Angola, nordlige Zambia og nordlige Malawi.
  • Poicephalus meyeri reichenowi (Neumann, 1898) : Mørkere brun farve og mørkegrå underside af flyvefjer. Den gule plet  på panden mangler.
    Lever i det vestlige Angola.
  • Poicephalus meyeri saturatus (Sharpe, 1901) : Hoved og overside er mørkere brun. Undersiden af flyvefjer er mørkegrå. Bagdelen er grøn med blåligt skær.
    Deres habitat omfatter østlige DR Congo til vestlige Kenya og nordvestlige Tanzania
  • Poicephalus meyeri transvaalensis (Neumann, 1899) : Hoved og overside mer bleg i farven. Den gule plet på panden er smal eller mangler helt. Nedre del af undersiden har mere blå farve. Bagdelen er lyseblå.
    Lever i et område fra det sydlige Zambia til det nordlige Mozambique, østlige Botswana og nordlige Sydafrika.

Føde

I naturen består kosten af frugt, frø, nødder, bør samt forskellige dyrkede afgrøder.

De holder særligt af frø fra de forskellige ærteblomst træer.

I fangenskab trives de med en kost baseret på pellets f.eks. ZuPreem suppleret med frugt og grønt

Opdræt

I naturen bygger Meyer’s Papegøje rede i hule træer.

Æggene er hvide og der lægges typisk 3-4 i et kuld. Hunnen ruger på æggene i ca. 28 dage, ungerne forlader reden ca. 60 dage efter de er klækket.

Fotokreditering

Alle fotos på denne side er Copyright © Diego Recanati – se flere af hans fotos på Instagram: @flayagain

Reklame:

Taxonomi

  • Orden: Psittaciformes
  • Familie: Psittacidae
  • Slægt: Poicephalus

Synonymer

  • Dansk: Meyers Papegøje
  • Engelsk: Meyer’s Parrot, Brown Parrot, Meyer´s Parrot
  • Fransk: Perroquet de Meyer, Perroquet brun, Youyou de Meyer
  • Tysk: Goldbugpapagei, Goldbug-Papagei
  • Portugisisk: Papagaio de Meyer
  • Spansk: Lorito de Meyer
  • Videnskabeligt: Poicephalus meyeri

IUCN Red List

BirdLife International 2016. Poicephalus meyeri. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22685304A93066983.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22685304A93066983.en
Downloaded on 9 July 2021

Reklame:

Poicephalus meyeri matschiei 


Reklame: