Psittacara mitratus - Maskearatinga

MaskearatingaPsittacara mitratus (Tschudi, 1844) – er en mellemstor grøn papegøje med rødt ansigt og røde pletter på kinder og nakke.

De kræver meget opmærsomhed og har tendens til at skrige hvis de ikke får nok opmærksomhed – de kan også finde på at skrige hvis fremmede nærmer sig deres territorie og kan generelt være højlydte og er derfor ikke egnet som tamfugl hvis du bor i lejlighed. De kan også have en del temperament og finde på at bide, så det er ikke en art der kan anbefales til nybegyndere eller hvis du har små børn i hjemmet.

De er meget intelligente og kan lære at sige flere ord og simple sætninger, ligesom de kan finde på at lave forskellige tricks for at tiltrække sig opmærksomhed.

Fuglene elsker at bade så sørg for de har adgang til et fuglebad i volieren – tamfugle skal også have adgang til en vandskål eller jævnligt bruses med blomsterforstøver. De elsker også at gnave så giv dem fuglelegetøj de kan gnave i og fuglesikre gnave grene.

I naturen ses de ofte parvis men kan udenfor ynglesæsonen samles i flokke på op til 100 fugle.

Levetid: ca. 30 år

Kan ses i Danmarks Fugle Zoo (Frydenlund Fuglepark)

Maskearatinga var tidligere betegnet Aratinga mitrata og således en del af Aratinga slægten men blev omklassificeret i 2013 sammen med flere andre tidligere Aratinga arter.

Maskearatinga er opført på CITES Appendix II og EU Annex B.
Den er klassificeret som ‘Ikke Truet’ (Least Concern) af IUCN Red List

Beskrivelse

Maskearatinga er overvejende grøn; undersiden er lysere grøn med gulligt skær. Panden og forreste del af issen samt området imellem næb og øjne er rødt. Spredte røde pletter på kinder, siden af hovedet og halsen samt vingebuen. Undervinge dækfjer er olivengrønne. Næbbet er hornfarvet. Nøgen hvid øjenring. Øjnene er mat gul.

Ungfuglene har kun lidt eller ingen rød farve på kinder og siden af nakken. Øjnene er brune.

Længde: ca. 38 cm
Vægt: ca. 200 – 240g

Levested

Sydamerika: Lever i Andes bjergene i Peru, Argentina og Bolivia. Ses typisk i højlands skove ca. 1000 – 3500 m højde. Der findes også introducerede bestande i Californien, Florida og Hawaii, hvor de af og til betragtes som skadedyr da de spiser dyrkede afgrøder.

Underarter

Der findes tre underarter:

  • Psittacara mitratus mitratus (Tschudi, 1844) : Lever i et område fra det sydlige Peru til Bolivia og nordvestlige Argentina.
  • Psittacara mitratus chlorogenys (Arndt, 2006) : Lever i det nordlige og centrale Peru.
  • Psittacara mitratus tucumanus (Arndt, 2006) : Lever i det nordvestlige og nordcentrale Argentina.

Føde

Vilde fugle lever af frø, nødder, bær og frugt.

I fangenskab bør kosten baseres på pellets suppleret med en smule frømix af god kvalitet samt forskellig frugt og grønt.

Opdræt

Volieren bør være mindst 2 meter lang. Som redekasse benyttes en høj kasse med målene ca. 30 x 30 x 45 cm 

Der lægges 3 æg, som udruges på ca. 23 dage – ungerne er flyvefærdige efter ca. 9 uger.

Reklame:

Taxonomi

  • Orden: Psittaciformes
  • Familie: Psittacidae
  • Slægt: Psittacara

Synonymer

  • Dansk: Maskearatinga
  • Engelsk: Mitred Parakeet, Mitred Conure
  • Fransk: Conure mitrée
  • Tysk: Rotmaskensittich
  • Portugisisk: Mitrata
  • Spansk: Aratinga Mitrada
  • Videnskabeligt: Psittacara mitratus, Aratinga mitrata, Conurus mitratus

IUCN Red List

BirdLife International 2018. Psittacara mitratus. The IUCN Red List of Threatened Species 2018: e.T22685669A132058859.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2018-2.RLTS.T22685669A132058859.en
Accessed on 12 March 2022

Reklame:

Reklame: