Pyrrhura frontalis - Rødbuget Conure

Rødbuget ConurePyrrhura frontalis (Vieillot, 1818) – blev først beskrevet i 1818 af den franske ornitolog Louis Pierre Vieillot, som arten er opkaldt efter på fransk: Conure de Vieillot. På engelsk er den blandt opdrættere kendt som Maroon-bellied Conure men hedder officielt Maroon-bellied Parakeet. Det er en lille grøn parakit, som lever i Brasilien, Paraguay og Argentina.

Rødbuget Conure er en af de mest stille conurer og de er alminelige i fangenskab. De kan lære at efterligne nogle få ord, men taler ikke så tydeligt som visse andre papegøje arter.

De er sociale fugle og ses ofte i flokke på 6-12 fugle – nogen gange op til 40.

Med god pasning er den forventede levetid 25-30 år.

De er almindeligt forekommende og ikke truet; de er opført på CITES Appendix II og EU Annex B og er kategoriseret som Least Concern af IUCN Red List.

Beskrivelse

Primært grøn med rødbrun plet på maven; underhalen er også rødbrun. Smalt rødbrun pandebånd. Brystet er olivenbrun med gule bånd og mørk brun spids, hvilket medfører et karakteristisk skæl-agtigt mønster. De primære svingfjer er blå på ydersiden og grøn på indersiden; mørkere mod spidsen. Gråbrune øre-dækfjer. Mørkebrune øjne med nøgen hvid øjenring. Næbbet er sort.

Ungfugle har samme farver men mere matte nuancer og den rødbrune plet på maven er mindre; desuden er halen kortere.

Længde: ca. 25 – 28 cm
Vægt: ca. 72 – 94 g

Levested

Rødbuget Conure lever i Sydamerika i det østlige og sydøstlige Brasilien, sydøstlige Paraguay og nordlige Argentina.

Rødbuget Conure er almindelig i skovområder og skovbryn men findes også i urbane områder som parker og haver.

Underarter

Der findes to underarter:

  • Pyrrhura frontalis frontalis (Vieillot, 1818)Rødbuget Conure : er endemisk for det østlige Brasilien, hvor den lever i et område fra Bahia til Rio de Janeiro og det nordlige São Paulo.
    Overhalen er olivengrøn med en bred rødbrun spids.
  • Pyrrhura frontalis chiripepe (Vieillot, 1818)Chiripepe Rødbuget Conure : lever i et område fra det sydøstlige Brasilien til det sydøstlige Paraguay og nordlige Argentina.
    Adskiller sig fra frontalis ved at halen kun er olivengrøn.

Nogle kilder nævner en tredje underart P. f. kriegi men den betragtes som et junior synonym til frontalis. På engelsk kaldes de Krieg’s Conure. De har en smal rødbrun halespids.

Føde

I naturen består føden af frugt, blomster og andre plante dele, nødder, frø og flue larver.

I fangenskab bør kosten baseres på pellets suppleret med frugt og grønt samt en smule frø mix af god kvalitet. Giv f.eks. æbler, pærer, bananer, granatæble, kiwi, papaya, gulerod, selleri, grønne bønner, ærter, salatblade, grønkål – havens “ukrudt” i form af mælkebøtte og fuglegræs (“chickweed”) kan også anvendes.

Opdræt

Yngletiden i deres hjemland er fra oktober til december.

Kuldet består af 4-7 æg, som udruges efter 22 dage. Ungerne er flyvefærdige efter 7-8 uger.

Reklame:

Taxonomi

  • Orden: Psittaciformes
  • Familie: Psittacidae
  • Slægt: Pyrrhura

Synonymer

  • Dansk: Rødbuget Conure, Chiripepe Rødbuget Conure
  • Engelsk: Maroon-bellied Parakeet, Maroon-bellied Conure, Maroon Parakeet, Reddish-bellied Parakeet, Reddish-bellied Conure, Brown-eared Conure, Scaly-breasted Parakeet, Krieg’s Conure
  • Fransk: Conure de Vieillot, Conure ou, Perriche de Vieillot, Perruche à oreillons bruns, Perruche d’Azara, Perruche de Vieillot
  • Tysk: Braunohrsittich, Braunohr-Sittich
  • Portugisisk: Cara-suja, Periquito, tiriba, Tiriba-de-testa-vermelha, Tiriva
  • Spansk: Chiripepé, Chiripepé cabeza verde, Chiripepé de cabeza verde, Cotorra Chiripepé, Perico de Vientre Rojo
  • Videnskabeligt: Pyrrhura frontalis

IUCN Red List

BirdLife International 2016. Pyrrhura frontalis. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22685793A93088076.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22685793A93088076.en
Accessed on 12 March 2022

Reklame:

Foto: Sergio Gregorio @sergiogregoriophoto via Instagram


Reklame: