Lars Bodin's fugle leksikon
Lyserød Ara – Ara macao (Linnaeus, 1758) – er med sin rød-blå-gule farve kombination en af de mest farvestrålende og let genkendelige store papegøjer. Den er meget almindelig i dyreparker, zoologisk haver mm. men er sjælden blandt private fugleopdrættere.
Kræver en stor solid voliere. Er ofte meget støjende. Bør ikke holdes i bur. Kan evt. holdes som tamfugl indendøre i et klatretræ.
Kan ses i Danmarks Fugle Zoo (Frydenlund Fuglepark) og Nordsjællands Fuglepark.
Lyserød Ara er opført på CITES Appendix I og EU Annex A og kræver derfor en særlig tilladelse ved køb og salg! Den er klassificeret som ‘Ikke Truet’ (Least Concern) af IUCN Red List.
Rød fjerdragt. Ryg, gump overhaledækfjer og svingfjer er blå. Gule vinge- og skulderdækfjer. Oversiden af halen er brun/rød. Nøgen lys rosa hud omkring øjne – hos nogle med et få rækker røde småfjer. Overnæbbet er hornfarvet med sort rod – undernæbbet er rent sort.
Ungfugle ligner de voksne fugle men har en kortere hale, grå øjne og undernæbbet er lysere grå..
Størrelse: ca. 85 cm
Vægt: ca. 1060 – 1123 g
Video: Copyright © Avi Birds
Store dele af Syd- og Mellemamerika:
Costa Rica til Colombia, Guyana-regionen, Brasilien, Peru og Bolivia
Lever i lavlandsskove nær floderne.
Der findes to underarter:
Vilde fugle lever primært af store nødder og frugt fra forskellige palmer men også blomster og nektar. Nogle af disse plantedele er giftige, hvilket er årsagen til at Araer spiser noget særligt mudder, som hjælper med fordøjelsen og neutraliserer giftstofferne.
Har ynglet relativt hyppigt i fangenskab. Er meget aggressiv i yngletiden – alle uvedkommende jages væk med høje skrig.
Der lægges 2-3 æg. Rugetiden er ca. 26 dage. Hannen kan evt. deltage i rugningen.
Ungerne flyver fra reden efter ca. 90-100 dage (deres gennemsnitsvægt er på dette tidspunkt ca. 650 – 800 gram). Lysrød Ara unger er dermed langsommere i udviklingen end deres slægtninge Gulbrystet Blå Ara eller Mørkerød Ara.
BirdLife International 2016. Ara macao. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22685563A93079992.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22685563A93079992.en
Accessed on 12 March 2022