Ara glaucogularis - Blåstrubet Ara

Blåstrubet AraAra glaucogularis (Dabbene, 1921) – er en stor sydamerikansk papegøje med overvejende blå og gule farver. De er forholdsvis sjældne i fangenskab og desværre endnu mere sjældne i naturen…

Blåstrubet Ara er kritisk udryddelsestruet  ifølge IUCN Red List og listed på CITES Appendix I samt EU Annex A. Det skønnes at der kun er ca. 200-300 vilde fugle tilbage. Tidligere har de primært været truet af fangst med salg for øje; idag er den største trussel at alle kendte ynglesteder er på private kvægranches, hvor deres yngletræer bliver fældet for at blive brugt til hegnspæle eller bliver brændt for at rydde et område til græsmarker til kvæget.

I ældre litteratur betegnet Ara caninde.

De kan blive over 50 år gamle.

Kan ses i Givskud Zoo.

Beskrivelse

Oversiden er turkis-blå, lysere ved bagdelen og lidt mere mat på kronen. Den blå farve går fra ryggen over nakke og isse og helt til panden. Nederste del af kinderne samt hals er også blå. Undersiden er kraftig gul men lyseblå ved rumpen.  Den nøgne plet er hvid som på de fleste andre ara arter men næsten dækket af striber med små grønne fjer. Det store kraftige næb er sort.  Gul iris.

Der er ingen synlig forskel på kønnene bortset fra at han fugle typisk er lidt større end hunnerne.

Ungfugle har grå øjne, mørkere blå hals og en kortere hale.

Fjerdragten minder om den lidt større Blågul Ara men denne har en grøn pande, sort hals istedet for blå og kinderne er helt nøgen hvid hud.

Længde: ca. 85 cm
Vingefang ca. 90 cm.
Vægt:  ca. 750 gram.

Levested

Blåstrubet Ara er stærkt udryddelsestruet og blandt de mest sjældne arter. De lever kun i et lille område i det nord-centrale Bolivia. De holder ikke til i skovene men foretrækker palmetræer spredt ud over de flade sletter. 

Oftest holder de sammen i par men mindre grupper på 7-9 fugle ses også.

Underarter

Ingen.

Føde

I modsætning til de fleste andre ara fugle spiser Blåstrubet Ara ikke så meget frø og nødder men primært frugt fra store palmetræer som Attalea og Acrocomia. 

Opdræt

Volieren bør være mindst 15 meter lang for at de kan flyve frit.

I naturen lægger de æg i udhulninger i døde træer stammer. De yngler typisk tidligere på sæsonen end de andre ara arter.

Som redekasse anvendes en horizontal kasse med målene 42 x 42 x 125 cm.

Lægger normalt 2-3 æg en enkelt gang om året men kan lægge yderligere et hold æg hvis det første går tabt. Rugetiden er ca. 26 dage. Ungerne er flyvefærdige efter ca. 13-14 uger. De er kønsmodne i 5 års alderen.

Reklame:

Taxonomi

  • Orden: Psittaciformes
  • Familie: Psittacidae
  • Slægt: Ara

Synonymer

  • Dansk: Blåstrubet Ara
  • Engelsk: Blue-throated Macaw
  • Fransk: Ara à gorge bleue, Ara canindé
  • Tysk: Blaukehlara
  • Portugisisk: Arara-de-garganta-azul
  • Spansk: Guacamayo Barbazul, Guacamayo barbiazul, Guacamayo de Barba Azul, Papagayo azul y amarillo
  • Videnskabeligt: Ara glaucogularis, Ara caninde

IUCN Red List

BirdLife International 2021. Ara glaucogularis. The IUCN Red List of Threatened Species 2021: e.T22685542A196624397.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2021-3.RLTS.T22685542A196624397.en
Accessed on 12 March 2022

Reklame:

Reklame: