Cacatua sanguinea - Nøgenøjet Kakadu

Alle fotos på denne sider er Copyright © Murray Hubbard.
Se flere af hans fotos på Instagram @birdsofaussie

Nøgenøjet KakaduCacatua sanguinea (Gould, 1843) – er en lille hvid kakadue.

De er udbredt i det meste af Australien, hvor de kan ses i flokke på flere tusinde fugle (en flok på estimeret 60-70.000 fugle er således rapporteret). De ses ofte i flokke sammen med andre fugle som Rosakakadu (Eolophus roseicapilla), Stor Gultoppet Kakadu (Cacatua galerita) og Rødhalet Ravnekakadu (Calyptorhynchus banksii).

Trods deres lille størrelse sammenlignet med andre kakaduer, har de et højlydt kald – specielt når de flyver sammen i store flokke, hvor larmen kan høres flere kilometer væk!

De overnatter i træer og flyver væk tidligt om morgenen for at søge føde; de kan flyve flere kilometer imellem deres hvilested og fødekilder. De er meget legesyge og elsker at hænge på hovedet eller rulle rundt på ryggen; de kan også være temmelig højrøstede når de leger.

De er sjældne som tamfugl og blandt opdrættere, da Australien har eksportforbud; kun underarten C.s. normantoni fra New Guinea bliver af og til eksporteret.

Levetid: 50-80 år.

Kan ses i Danmarks Fugle Zoo (Frydenlund Fuglepark)

Nøgenøjet Kakadu er opført på CITES Appendix II og EU Annex B.
Den er klassificeret som ‘Ikke Truet’ (Least Concern) af IUCN Red List

Beskrivelse

Lille hvid kakadu med en lille hvid top, der som regel ligger fladt ned på hovedet, men rejses når fuglen bliver ophidset eller er opmærksom men også under leg. Gul underside af vinger og hale. Grå-blå nøgen øjenring, som fortsætter ned i et område med nøgen hud under øjet. Øjnene er mørkebrune. Området imellem øjne og næb er lyserød/orange. Benene er mørkegrå.

Begge køn har samme farver men hunnen er mindre og har også en smallere øjenring. Ungfugle har samme farver som de voksne bortset fra underartern C.s. sanguinea hvor ungfugle har en mere bleg blå øjenring og grålig-lyserød nøgen hud under øjnene.

Størrelse: 35-41 cm
Vægt: ca. 350-630 g.

Lignende Arter

Langnæbbet KakaduNæsekakadu og Nøgenøjet Kakadu kan nemt forveksles på afstand, men størrelsen på næbbet og toppen samt de røde områder ved næbbet og på halsen kan nemt identificere arten:

  • Langnæbbet Kakadu (Cacatua tenuirostris) har det største næb; dens hoved er også større men toppen er væsentlig kortere end de to andre. Det røde område imellem næb og øje fortsætter hen over øjet. Den røde plet på halsen er bredere end hos de andre arter og går tværs over halsen..
  • Næsekakadu (Cacatua pastinator) har et stort næb, hvor overnæbbet er længere end undernæbbet – dog er det ikke så langt som hos Langnæbbet Kakadu. Toppen er væsentlig længere end hos de to andre arter. Laksefarvet/lyserød lille plet imellem næb og øjne samt på halsen; hos nogle fugle er pletten på halsen knap synlig.
  • Nøgenøjet Kakadu (Cacatua sanguinea) Næbbet er betydeligt mindre; over- og undernæb er omtrent samme størrelse. Toppen er lidt mindre end Næsekakadu men længere end Langnæbbet Kakadu. Det røde område imellem næb og øjne er mindre og en mere bleg rød farve. Mangler den røde plet på halsen.

Levested

Nøgenøjet Kakadu lever i Australien, hvor de er udbredt i det meste af landet; underarten Cacatua sanguinea transfreta er endemisk til New guinea.

De lever i et geograisk stort område, som går helt fra de østkystens sletter til de tørre områder i det centrale Australia. De ses sjældent i tæt bevokset skov.

Underarter

Der findes fem underarter:

  • Cacatua sanguinea sanguinea (Gould, 1843) : Lever i et område fra det nordøstlige Western Australia til nordøstlige North Territorie. Nominat formen; udseende som beskrevet ovenfor.
  • Cacatua sanguinea gymnopis (Sclater, PL, 1871) : Lever i et område fra det centrale Northern Territorie til det østcentrale Queensland, sydøstlige South Australia og Tasmanien. Øjenringen har en mørkere blå farve; pletten imellem næb og øjne er mere lyserød/orange; lyserød/orange base af fjer på hovedet.
  • Cacatua sanguinea normantoni (Mathews, 1917) : Lever på Cape York Peninsula og nordøstlige Queensland. Ligner nominat formen men er mindre.
  • Cacatua sanguinea transfreta (Mees, 1982) : Trans-Fly savannen i det sydcentrale Ny Guinea. Ligner C.s. normantoni men undervinge og underhale har gul/brun skær.
  • Cacatua sanguinea westralensis (Mathews, 1917) : Lever i det vestcentrale og centrale Western Australia.  Ligner C.s. gymnopis men har har en kraftigere orange/rød farve imellem næb og øjne; undervinge og underhale har en dyb gul farve.

Føde

Vilde fugle lever af forskelle frø, korn, nødder, frugt, bør, knopper, blomster, rødder, larver og insekter.

For det meste finder og spiser de føden på jorden, men af og til også i træer og buske.

De spiser også landbrugs afgrøder og opfattes derfor som skadedyr i visse områder, specielt når de samles i store flokke.

De ses også i byområder, hvor de bla. spiser græsfrø fra parker og haver.

Opdræt

Reden bygges typisk i et hult træ, men de kan også bygge rede i hulrum på klipper eller termit bo. Reden bliver ofte genbrugt flere år i træk.

De er meget selskabelige og bygger ofte rede i kolonier med andre ynglepar; det er således ikke usædvanligt at se flere reder i det samme træ. Hannen og hunnen former et meget tæt livslangt bånd.

Nøgenøjet Kakadu er forholdsvis nem at få til at yngle i fangenskab. Volieren skal være mindst 3 meter lang og bygget af materialer, som kan modstå deres lyst til at gnave! Sørg for at give “bird-safe” legetøj og grene, de kan gnave i.

Som redekassen anvendes en vertikal kasse med målene 30 x 30 x 60 cm; alternativt kan man bruge en 1 meter lang træstamme med en indre diameter på ca. 35 cm.

Kuldet består som regel af 2 æg, der udruges på ca. 21-26 dage. Ungerne forlader reden ca. 45 – 50 dage efter de er udklækket.

Fotokreditering

Alle fotos på denne sider er Copyright © Murray Hubbard.
Se flere af hans fotos på Instagram @birdsofaussie

Reklame:

Taxonomi

  • Orden: Psittaciformes
  • Familie: Cacatuidae
  • Slægt: Cacatua

Synonymer

  • Dansk: Nøgenøjet Kakadu
  • Engelsk: Little Corella
  • Fransk: Cacatoès à oeil nu, Cacatoès corella
  • Tysk: Nacktaugenkakadu
  • Portugisisk: Cacatua-corella-pequena
  • Spansk: Cacatúa Sanguínea
  • Videnskabeligt: Cacatua sanguinea

IUCN Red List

BirdLife International 2018. Cacatua sanguinea. The IUCN Red List of Threatened Species 2018: e.T22684813A131915837.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2018-2.RLTS.T22684813A131915837.en
Accessed on 12 March 2022

Reklame:
Reklame:
Reklame:

Reklame: