Cacatua - Kakadu

Kakaduerne hører til blandt de store papegøjer. Kakaduer er typisk hvide, men også rosa og sorte arter findes (de sorte er mig bekendt ikke indført i Danmark). Kakaduernes mest karakteristiske kendetegn er fjertoppen på hovedet. Den ligger normalt ned langs hovedet, men rejses afhænig af fuglens humør.

Som tamfugle kræver kakaduer meget omhyggelig pleje og megen beskæftigelse og opmærksomhed. Det kan anbefales at anskaffe sig en ungfugl – gerne håndopmadet – hvis man ønsker sig en virkelig tam og fortrolig fugl. Bemærk, at nogle kakaduer har tendens til at skrige meget højlydt – rigtig meget!!! – specielt hvis de savner opmærksomhed.

Specielt de store kakaduer er meget rolige som tamfugle og vil sjældent bide – dog skal man passe på i yngletiden, da selv den roligste fugl kan blive aggressiv for at beskytte reden! Generelt er kakaduer meget udadvendte og vil gerne kæle/snakke med alle, også med gæster.

Kakaduer er ikke så gode til at tale som Gråpapegøje og Amazon papegøjer, men enkelte individer har lært at sige flere ord.

Kakaduer elsker at gnave, og deres bur/voliere skal derfor være kraftigt bygget. Det anbefales at benytte et bur med jernrammer. Fuglens behov for at gnave kan tilfredsstilles ved at give den rigeligt med træ inde i buret.

De hvide kakaduer har noget hvidt støv i fjerene, så når den har siddet og pudset sig på ens skulder, vil man have en del hvidt støv på sit tøj – dette er ganske normalt og bør ikke give anledning til uro. Støvet stammer fra de små “fjersække” som fjerene/dunene vokser ud fra, og som brækker af når fjeret vokser. Nogle mennesker kan have allergi overfor dette støv, så vær opmærksom på det, hvis du har allergi i forvejen og overvejer at anskaffe dig en kakadue!

Ved køb af en kakadue, skal man være særligt opmærksom på symbtomer på PBFD.

Arter

Reklame:

Cacatua alba
Hvidtoppet Kakadu

Cacatua ducorpsii
Salomonkakadu

Cacatua galerita
Stor Gultoppet Kakadu

Cacatua goffiniana
Tanimbarkakadu

Cacatua haematuropygia
Filippinsk Kakadu

Cacatua moluccensis
Molukkakadu

Cacatua ophthalmica
Brillekakadu

Cacatua pastinator
Næsekakadu

Cacatua sanguinea
Nøgenøjet Kakadu

Cacatua sulphurea
Lille Gultoppet Kakadu

Cacatua tenuirostris
Langnæbbet Kakadu

Fotokreditering

Relaterede Arter


Reklame: