Agapornis canus – Gråhovedet Dværgpapegøje

Gråhovedet Dværgpapegøje er den eneste Dværgpapegøje art, som ikke lever i selve Afrika men på Madagaskar. De er introduceret på flere af de andre øer ud for den østafrikanske kyst bla. Comoros, Seychellerne, Reunion, Mauritos og Zanzibar.

De er ikke særlig almindelig i fangenskab og er følsom overfor koldt vejr. De er sky og nervøs af natur og derfor ikke så velegnet som tamfugl. De kan være aggressiv overfor artsfæller.

De har relativt store vinger og er gode og hurtige til at flyve.

Beskrivelse

Kropsfarven er grøn med mørkegrøn ryg og vinger, lysere grøn på brystet samt lysegrøn rumpe. Næbbet og fødderne er lysegrå.

Der er synlig forskel på kønnene: Hannen har lysegrå hoved og øverste del af brystet – hunnen har grønt hoved og bryst.

Størrelse: ca. 13 – 15 cm
Vægt: ca. 25 – 31,5 gram

Levested

Gråhovedet Dværgpapegøje lever på Madagascar men er også introduceret til andre øer på Afrikas øst kyst: Comoros, Seychellerne, Reunion, Mauritus og Zanzibar.

Underarter

Der findes to underarter, som lever geografisk adskilt på Madagaskar:

  • Agapornis canus ablectaneus – lever i de tørre egne i det sydvestlige Madagaskar
  • Agapornis canus canus – lever i det vestlige og østlige Madagaskar

Føde

I naturen lever Gråhovedet Dværgpapegøje primært af græs frø.

Tamfugle bør have en kost baseret på pellets suppleret med et mix af små frø som hirse, kanariefrø, havre, hamp. Hertil forskellige frugt og grønt.

Opdræt

Gråhovedet Dværgpapegøje er ikke særlig almindelig i fangenskab og er vanskelig at opdrætte.

Fotokreditering

Foto af Gråhovedet Dværgpapegøje er Copyright © by Eugène Rakotomahenina

Reklame:

Taxonomi

  • Orden: Psittaciformes
  • Familie: Psittaculidae
  • Slægt: Agapornis

Synonymer

  • Dansk: Gråhovedet Dværgpapegøje
  • Engelsk: Grey-headed Lovebird, Gray-headed Lovebird, Madagascar Lovebird
  • Fransk: Inséparable à tête grise, Inséparable cana
  • Tysk: Grauköpchen, Grauköpfchen
  • Portugisisk: Inseparável-de-faces-cinzentas
  • Spansk: Inseparable de Cabeza Gris, Inseparable Malgache
  • Videnskabeligt: Agapornis canus

IUCN Red List

BirdLife International 2018. Agapornis canus. The IUCN Red List of Threatened Species 2018: e.T22685326A131875130.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2018-2.RLTS.T22685326A131875130.en
Accessed on 12 March 2022


Reklame: