Agapornis – Dværgpapegøjer

Dværgpapegøjer er som navnet antyder små papegøjer på ca. 15 -17 cm.  Dværgpapegøjer lever i Afrika undtagen Gråhovedet Dværgpapegøje som lever på Madagaskar. De lever i gennemsnit 10-15 år. 

Dværgpapegøjer har i mange år været velkendte og populære hos danske fugleholdere. De er meget farverige, de fleste arter er lette at opdrætte, og kræver ikke megen plads. De har desuden et meget socialt familie liv, hvilket det engelske navn “Love-birds” da også antyder. Slægten omfatter i alt 9 arter, hvoraf det kun er Grønhovedet dværgpapegøje som ikke er kendt i Danmark.

Der er blevet fremavlet et stort antal farve mutationer.

I naturen lever de i små flokke. Nogle af arterne kan med fordel holdes i flok, men som hos andre papegøjer kan der desværre være en tendens til, at de bider i hinandens tæer. For de arter, som er særligt slemme til dette, er det nødvendigt med dobbelt tråd eller anden afskærmning til nabo bure.

Sorthovedet og rødhovedet er normalt rolige og kan godt gå sammen med andre arter. De øvrige dværgpapegøje arter kan derimod være aggressive overfor andre fugle – også uden for ynglesæsonen.

Dværgpapegøjer kan have problemer med ægbinding eller “læggenød” hvor ægget sidder fast i enten æggeleder eller kloak og fuglen derfor ikke kan lægge æggen. Dette kan i værste fald lede til dødsfald og kræver derfor dyrlæge besøg hvis straks man får mistanke.

Arter

Reklame:

Agapornis canus
Gråhovedet Dværgpapegøje

Agapornis fischeri
Rødhovedet Dværgpapegøje

Agapornis lilianae
Jordbærhovedet Dværgpapegøje

Agapornis nigrigenis
Sortkindet Dværgpapegøje

Agapornis personatus
Sorthovedet Dværgpapegøje

Agapornis pullarius
Orangehovedet Dværgpapegøje

Agapornis roseicollis
Rosenhovedet Dværgpapegøje

Agapornis swindernianus
Grønhovedet Dværgpapegøje

Agapornis taranta
Tarantadværgpapegøje

Fotokreditering


Reklame: