Agapornis nigrigenis - Sortkindet Dværgpapegøje

Sortkindet Dværgpapegøje Agapornis nigrigenis (Sclater, WL, 1906) – er en lille afrikansk dværgpapegøje.

Denne art er ikke så støjende som andre dværgpapegøjer. Den har et roligt temperament og kan holdes sammen med andre fugle. De er ikke så dygtige til at snakke som visse andre papegøje arter men kan lære at sige enkelte ord. De er meget sociale og har brug for masser af opmærksomhed – hvis de bliver understimuleret kan de udvikle problemer med fjerplukning eller andre mentale problemer. Det anbefales derfor at man ikke har en enkelt tamfugl men istedet holder dem parvis eller i en lille flok i en voliere så de får dækket deres behov for social stimulering.

Kan bla. ses i Danmarks Fugle Zoo (Frydenlund Fuglepark)

Sortkindet Dværgpapegøje er kategoriseret som Vulnerableaf IUCN Red List;  den er inkluderet på listen i CITES Appendix II og EU Annex B.

Beskrivelse

Kropsfarven er grøn. Hovedet er rødbrunt med sorte kinder. Orange plet under næbbet , som går over i gul-grøn. Hvid øjenring. Næbbet er rødt. Grå fødder.

Ungfugle ligner de voksne fugle men har et mere orange næb.

Størrelse: ca. 14 cm

Reklame:

Taxonomi

  • Orden: Psittaciformes
  • Familie: Psittaculidae
  • Slægt: Agapornis

Synonymer

  • Dansk: Sortkindet Dværgpapegøje
  • Engelsk: Black-cheeked Lovebird, Black-faced Lovebird
  • Fransk: Inséparable à joues noires
  • Tysk: Erdbeerköpfchen, Rußköpfchen
  • Portugisisk: Inseparável-de-faces-pretas
  • Spansk: Inseparable Cachetón, Inseparable de Cara Negra
  • Videnskabeligt: Agapornis nigrigenis

IUCN Red List

BirdLife International 2016. Agapornis nigrigenis. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22685360A93069915.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22685360A93069915.en
Accessed on 12 March 2022

Reklame:

Levested

Afrika: Sydlige Zambia samt den nordligste del af Zimbabwe.

Lever i træerne langs floder i flokke på op til 20 fugle.

Lever i et forholdsvis lille afgrænset område og er truet (IUCN: VU) da dens naturlige habitat ødelægges bla. pga. gradvis tørlægning af de vandområder, den lever ved.

Underarter

Ingen.

Føde

I naturen spiser den græs frø, hirse, durra (sorghum), majs, bær, blomster og insekt larver.

Opdræt

I naturen yngler de i træhuller men de kan også yngle under hustage.

De er meget ynglevillige og har et roligt temperament, så man kan have flere ynglepar i volieren.


Reklame: