Agapornis swindernianus - Grønhovedet Dværgpapegøje

Reklame:

Grønhovedet Dværgpapegøje er en lille Afrikansk papegøje med en overvejende grøn fjerdragt, som er udbredt i flere Afrikanske lande omkring ækvator.

De gemmer sig i toppen af træerne og er temmelig sky. Ses ofte i små flokke på op til 20 fugle.

De er yderst sjældne i fangenskab da deres føde er baseret på frø, frugt og bær fra lokale træer og buske og de trives ikke uden disse.

Beskrivelse

Overvejende grøn med lysere farve på brystet og mørkere grøn på vingerne. I nakken er et smalt sort bånd og et større rødbrunt bånd øverst på brystet. Næbbet er mørkegrå.

Størrelse: ca. 13,5 cm

Levested

Grønhovedet Dværgpapegøje lever i det vestlige og centrale Afrika

Underarter

Der findes tre underarter:

  • Agapornis swindernianus swindernianus (Kuhl, 1820) : Nominat form, se beskrivelse herover. Lever i Liberia, Elfenbenskysten og Ghana.
  • Agapornis swindernianus emini (Neumann, 1908) : Rødbrun nakke under det sorte bånd som fortsætter mod brystet. Lever i det nordlige, centrale og østlige DR Congo samt vestlige Uganda.
  • Agapornis swindernianus zenkeri (Reichenow, 1895) : Udseende som A.s. emini. Lever i  et område fra Cameroon til sydvestlige Central African Republic og vestlige DR Congo.

Føde

Vilde fugle lever bla. af frø og frugt fra Ficus figentræ, hirse, majs og andre frø samt insekter og larver.

Opdræt

Grønhovedet Dværgpapegøje trives ikke i fangenskab, da de har brug for frø og frugt fra lokale planter og træer. De er derfor meget sjældne blandt opdrættere eller som tamfugl. 

Fotokreditering

Taxonomi

  • Orden: Psittaciformes
  • Familie: Psittaculidae
  • Slægt: Agapornis

Synonymer

  • Dansk: Grønhovedet Dværgpapegøje
  • Engelsk: Black-collared Lovebird, Swindern’s Lovebird
  • Fransk: Inséparable à collier, Inséparable à collier noir, Inséparable du Libéria
  • Tysk: Grünköpchen
  • Portugisisk: Inseparável-acollarado
  • Spansk: Inseparable Acollarado, Inseparable de Cuello Negro
  • Videnskabeligt: Agapornis swindernianus

IUCN Red List

BirdLife International 2018. Agapornis swindernianus. The IUCN Red List of Threatened Species 2018: e.T22685338A130102440.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2018-2.RLTS.T22685338A130102440.en
Accessed on 12 March 2022


Reklame: