Alisterus scapularis - Australsk Kongeparakit

Australsk Kongeparakit – Alisterus scapularis (Lichtenstein, MHK, 1816) lever i det østlige Australien.

De ses typisk i par eller små familie grupper. Efter rugetiden kan de ses i mindre flokke på op til 50 fugle. De er nemmest at få øje på når de om morgenen samles i små grupper for at spise. Resten af dagen sidder de stille og hviler sig i træerne imens det er varmest for derefter at blive aktive igen om aftenen.

Kan bla. ses i Danmarks Fugle Zoo (Frydenlund Fuglepark)

Beskrivelse

Begge køn har mørke grøn ryg og vinger, rød mave. Næbbet er forholdsvis lille, halen er lang.  Øjnene er gule.

Der er tydelig kønsforskel:

  • Hannen har rødt hoved og bryst, halen er sort med blåt skær, overnæb er orange-rød med sort spids, undernæb er sort med orange base.
  • Hunnen har grønt hoved og gråt næb, halen er mørkegrøn med lyserød spids.

Ungfugle ligner hunnen men har grønt bryst og mat gult næb.

Længde: ca. 42-43 cm
Vægt: ca. 209-275g

Levested

Australsk Kongeparakit er endemisk for Australien og lever langs østkysten fra Cooktown i Queensland til Port Campbell i Victoria.

Foretrækker regnskov eller fugtige Eucalyptus skove og tæt buskads, men trives også i forstæder med frugttræer.

Underarter

Der findes to underarter, som lever geografisk adskilt:

  • Alisterus scapularis scapularis (Lichtenstein, MHK, 1816) : Østlige Australien fra øst-centrale Queensland til sydlige Victoria.
  • Alisterus scapularis minor (Mathews, 1911) : Nordøstlige Queensland.  Ligner nominat formen men er mindre.

Føde

Australsk Kongeparakit søger primært føde i træer, hvor de spiser frø, frugt, bær, nødder, blomster samt insekt larver. Foretrækker bla. eucalyptus og acacia frø samt mistelten.

Opdræt

Australsk Kongeparakit bygger rede i et hult træ, hvor æggene lægges i en rede af frønnet træ. Reden er typisk meget dyb; indgangen kan være i 10 meters højde med selve reden tæt ved jorden!

Der lægges 3-6 æg, typisk 5. Rugetiden er ca. 20 dage. Ungerne er flyvefærdige efter 5 uger.

Fotokreditering

Alle fotos på denne side er Copyright © Murray Hubbard 

Reklame:

Taxonomi

  • Orden: Psittaciformes
  • Familie: Psittaculidae
  • Slægt: Alisterus

Synonymer

  • Dansk: Australsk Kongeparakit
  • Engelsk: Australian King Parrot, Australian King-parrot, Green-winged King Parrot, Eastern King Parrot, Queensland King Parrot, King Lorie, Scarlet Parrot
  • Fransk: Perruche royale
  • Tysk: Königsittich
  • Portugisisk: Periquito-rei-australiano
  • Spansk: Papagayo Australiano, Papagayo Real Australiano
  • Videnskabeligt: Alisterus scapularis

IUCN Red List

BirdLife International 2016. Alisterus scapularis. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22685046A93056658.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22685046A93056658.en
Accessed on 12 March 2022

Reklame:

Reklame: