Amazona aestiva - Blåpandet Amazone

Blåpandet AmazoneAmazona aestiva (Linnaeus, 1758) – er en stor grøn sydamerikansk papegøje med turkisblå pande. 

Er meget selskabelig og nysgerrig – sammen med Grå Jaco er Blåpandet Amazon papegøje de mest populære papegøjer i fangenskab. Elsker at undersøge ting med sit kraftige næb. Kan hurtigt lære at spise af fingrene selv om den ikke er håndopmadet.

Amazon papegøjer kan blive gode til at efterligne lyde og snakke, dog ikke så dygtig som Grå Jaco. De har dog ofte tendens til at skrige meget og i det hele taget være temmelig højlydte – hvis der går flere fugle sammen, kan de ligefrem hidse hinanden op til at skrige højere og højere.

Kræver god plads så den kan strække vingerne. Holdes den som stuefugl i bur, skal den derfor ofte tages ud og flyve. Ellers vil en stor udendørs voliere være at foretrække – husk i så fald at lave opvarmet læskur, da den ikke tåler frost (kræver mindst 5 grader om vinteren).

Holder ofte meget af at få bad med blomsterforstøver.

Et harmonisk par Amazon papegøjer holder sammen for livet. De blive typisk 50 – 60 år gamle.

Blåpandet Amazone er opført på CITES Appendix II og EU Annex B.
Den er klassificeret som ‘Nær Truet’ (Near Threatened) af IUCN Red List.

Kan ses i Danmarks Fugle Zoo (Frydenlund Fuglepark) og Nordsjællands Fuglepark.

Beskrivelse

Grøn fjerdragt, blå plet over næbbet og rundt om næbbet, gul isse og kinder – hos nogle er også strube, bryst og lår gule. Karakteristisk røde og gule farver på skuldre og svingfjer.. Halen er mellemlang og bred med afrundede spidser – grøn med gult bånd ved spidsen. Iris er Rød/orange-brun. Hvid nøgen øjenring. Sort næb. Mørkegrå fødder.
Ungfugle er mere matte i farverne – de blå og gule farver i hovedet er typisk ikke så udtalte eller mangler delvist, desuden er iris brun.

Der er ikke forskel på kønnene, og der kræves således DNA test til kønsbestemmelse.

Længde: 35 – 37,5 cm.
Vægt: ca. 375 – 450 gram

Reklame:

Levested

Sydamerika: Bolivia, Brasilien, Paraguay og Argentina.

Lever fortrinsvist i skovområderne. Færdes i store flokke; ses af og til i selskab med Venezuela Amazoner. Flokken tilbringer natten samlet.

Underarter

Der findes to underarter:

 • Amazona aestiva aestiva (Linnaeus, 1758) : Lever i det østlige Brasilien. Nominatform – udseende som beskrevet herover.
 • Amazona aestiva xanthopteryx (Berlepsch, 1896) : Lever i et område fra Bolivia til det sydvestlige Brasilien og Paraguay til nordlige Argentina.
  Adskiller sig fra aestiva ved gul vingebue og mere gult på hovedet.

Føde

Vilde fugle lever af frugt, frø og blomster.

I fangenskab bør kosten baseres på pellets fx ZuPreem suppleret med en frøblanding af god kvalitet og forskellige nødder samt  frugt og grønt. De nyder at bla. at gnave gulerødder og æbler.

Opdræt

Kraftigt bur eller voliere – kan være slemme til at gnave i træværk. Bør have rigeligt med “gnavegrene” eller trælegetøj de kan afreagere på. Er relativt hårdføre, men kræver opvarmet læskur til vinteren – ellers risikerer man frostskader i fødderne.

Kan være vanskelig at få til at yngle. Kræver, at parret får tid til at finde sig til rette i volieren. Som regel yngler de først med success når de er 5 år selv om de er kønsmodne som 3 årige.

Bygger rede først på sommeren. Redekassen skal være ca. 30 x 30 x 60 cm (vertikal kasse).

Giver som regel kun et kuld unger – såfremt man fjerner kuldet til håndopmadning, kan man dog være heldig, at de laver et kuld mere. Der lægges 2-4 æg. Rugetiden er 22 – 28 dage. Ungerne er flyvefærdige efter 8 – 9 uger. 

Reklame:

Taxonomi

 • Orden: Psittaciformes
 • Familie: Psittacidae
 • Slægt: Amazona

Synonymer

 • Dansk: Blåpandet Amazone
 • Engelsk: Turquoise-fronted Amazon, Blue-fronted Parrot, Turquoise-fronted Parrot, Blue-fronted Parrot, Yellow-winged Parrot
 • Fransk: Amazone à front bleu
 • Tysk: Blaustirnamazone, Rotbugamazone
 • Portugisisk: Acumatanga, Airu, Ajuru, Ajuru-curuca, Ajuru-etê, Cumatanga, Curau, Louro, Papagaio, Papagaio-colareiro, Papagaio-comum, Papagaio-curau, Papagaio-de-fronte-azul, Papagaio-grego, papagaio-trombeteiro, Papagaio-verdadeiro, Trombeteiro
 • Spansk: Amazona Frentiazul, Amazona Sudamericana, Loro hablador
 • Videnskabeligt: Amazona aestiva

IUCN Red List

BirdLife International 2019. Amazona aestiva. The IUCN Red List of Threatened Species 2019: e.T22686332A154573813.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2019-3.RLTS.T22686332A154573813.en
Accessed on 12 March 2022

Amazona aestiva aestiva ungfugl.

Amazona aestiva xanthopteryx
Bemærk gul vingebue og mere gult i hovedet.


Reklame: