Amazona aestiva – Blåpandet Amazone

Engelsk:

  • Turquoise-fronted Amazon
  • Blue-fronted Amazon

Beskrivelse

Er meget selskabelig og nysgerrig - sammen med Grå Jaco er Blåpandet Amazon papegøje de mest populære papegøjer i fangenskab.
Elsker at undersøge ting med sit kraftige næb. Amazon papegøjer kan blive gode til at efterligne lyde og snakke, dog ikke så dygtig som Grå Jaco. De har dog ofte tendens til at skrige meget og i det hele taget være temmelig højlydte - hvis der går flere fugle sammen, kan de ligefrem hidse hinanden op til at skrige højere og højere.

Kan hurtigt lære at spise af fingrene selv om den ikke er håndopmadet.

Kræver god plads så den kan strække vingerne. Holdes den som stuefugl i bur, skal den derfor ofte tages ud og flyve. Ellers vil en stor udendørs voliere være at foretrække - husk i så fald at lave opvarmet læskur, da den ikke tåler frost (kræver mindst 5 grader om vinteren).

Holder ofte meget af at få bad med blomsterforstøver.

Et harmonisk par Amazon papegøjer holder sammen for livet.

Kan ses i Danmarks Fugle Zoo (Frydenlund Fuglepark)

Udseende

Grøn fjerdragt, blå plet over næbbet og rundt om næbbet, gul isse og kinder - hos nogle er også strube, bryst og lår gule. Karakteristisk røde og gule farver på skuldre og svingfjer.. Halen er mellemlang og bred med afrundede spidser - grøn med gult bånd ved spidsen. Iris er Rød/orange-brun. Hvid nøgen øjenring. Sort næb. Mørkegrå fødder.
Ungfugle er mere matte i farverne - de blå og gule farver i hovedet er typisk ikke så udtalte eller mangler delvist, desuden er iris brun.

Der er ikke forskel på kønnene, og der kræves således DNA test til kønsbestemmelse.

Størrelse: 35 - 37,5 cm.
Vægt: ca. 400 gram
Gennemsnitsalder: 40 år

Levested

Sydamerika: 

Amazona aestiva aestiva er udbredt i Brasilien mens underarten Amazona aestiva xanthopteryx lever i det nordlige Bolivia, dele af Paraguay og Brasilien samt i det nordlige Argentina.

Lever fortrinsvist i skovområderne. Færdes i store flokke; ses af og til i selskab med Venezuela Amazoner. Flokken tilbringer natten samlet.

Føde

Frugt, nødder og frø. God papegøjeblanding. Glad for jordnødder, frugt og grønt. Kolbehirse holder de også af, selv om de nogle gange har mere travlt med at attentere kolben end spise den. De nyder at bla. at gnave gulerødder og æbler.

Opdræt

Kraftigt bur eller voliere - kan være slemme til at gnave i træværk. Bør have rigeligt med "gnavegrene" eller trælegetøj de kan afreagere på. Er relativt hårdføre, men kræver opvarmet læskur til vinteren - ellers risikerer man frostskader i fødderne.

Kan være vanskelig at få til at yngle. Kræver, at parret får tid til at finde sig til rette i volieren. Som regel yngler de først med success når de er 5 år selv om de er kønsmodne som 3 årige.

Bygger rede først på sommeren. Giver som regel kun et kuld unger - såfremt man fjerner kuldet til håndopmadning, kan man dog være heldig, at de laver et kuld mere. Der lægges 2-4 æg. Rugetiden er 22 - 28 dage. Ungerne er flyvefærdige efter 65 dage. I gennemsnit yngles 3-4 unger på en sæson.