Ara ararauna - Blågul Ara

Blågul Ara – også kaldet Gulbrystet Blå Ara – hører til blandt de største papegøje fugle. De kan blive meget tamme, specielt hvis man får dem som ungfugle.
En tam Ara kræver meget opmærksomhed – ellers vil den kede sig og ofte begynde at plukke sig eller skrige meget. Fuglene kan være meget støjende.

Gennemsnitsalderen er 50 år.

Kan ses i Danmarks Fugle Zoo (Frydenlund Fuglepark)

Beskrivelse

Panden er grøn, resten af hoved og ryg mellem- til lysblå. Sort under næbbet. Gult bryst. Nøgen hvid hud i øjenregionen med tre rækker sorte fjer. Når fuglen bliver ophidset, kan huden blive mere rødlig pga. blodtilstrømning.
Mørkt næb, grå iris, grå fødder.

Hunnerne har samme farve, men kan have smallere hoved. Normalt kræves videnskabelig kønsbestemmelse.

Ungfugle har samme farve som de voksne, men med mørk iris.

Gulbrystet Blå Ara er i gennemsnit ca. 83 cm lang.

Levested

Mellem- og Sydamerika:

Tropiske østlige Panama til østlige Peru, nordlige Bolivia, Paraguay og østlige Brasilien.

Underarter

Ingen.

Føde

Fodres med papegøjeblanding, store nødder, papegøjepiller, frugt og grønt. Er meget nysgerrig og vil gerne smage nye ting, så variation skader ikke.

Opdræt

Kan lægge æg to gange på en sæson. Redekassen skal være meget robust for at holde til Ara’ens destruktive næb.
Rugetiden varer 28 dage. Ungerne er flyvefærdige efter 90 dag

Reklame:

Taxonomi

  • Orden: Psittaciformes
  • Familie: Psittacidae
  • Slægt: Ara

Synonymer

  • Dansk: Blågul Ara, Gulbrystet Blå Ara
  • Engelsk: Blue-and-yellow Macaw
  • Fransk: Ara ararauna, Ara bleu, Ara bleu et jaune, Ara bleu et or
  • Tysk: Ararauna, Gelbbrustara
  • Portugisisk: Arara-amarela, Arara-azul, Arara-canindé, Arara-de-barriga-amarela, Araraí, Ararauna, Arari, Canindé
  • Spansk: Guacamaya Azuliamarilla, Guacamayo Azul y Amarillo, Guacamayo Azulamarillo, Guacamayo azuliamarillo, Guacamayo Canindé, Papagayo amarillo, Paraba azul amarillo
  • Videnskabeligt: Ara ararauna

IUCN Red List

BirdLife International 2018. Ara ararauna. The IUCN Red List of Threatened Species 2018: e.T22685539A131917270.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2018-2.RLTS.T22685539A131917270.en
Accessed on 12 March 2022

Reklame:

Reklame: