Ara severus - Dværgara

Dværgara er en lille grøn Ara – med en længde på ca. 40 – 49 cm er den en af de største dværgaraer.  Halen udgør ca. halvdelen af længden.

De er normalt meget selskabelige men kan blive mere aggresive i pubertets alderen. De lever et stille liv i toppen af træerne, hvor de kan være svære at få øje på. Ses oftests parvis eller i små flokke.

På trods af skovhugst ser fuglene ud til at trives og er derfor vurderet som “Least Concern” af IUCN Red List.

Beskrivelse

Farven er primært grøn med rød vingebue samt blå områder på vingerne. Hovedet har en valnødde farvet plet i panden samt under næbbet; på engelsk kaldes den derfor Chestnut-fronted Macaw. Blåligt skær på issen. Halen er rødbrun med blå spids og er lang som hos de større Araer. Gule øjne med nøgen hvid hud i området omkring øjnene og til næbbet; som den eneste af dværgaraerne har Ara severus linier med små sorte fjer i de hvide kindpletter omkring øjnene.

Ungfugle har samme farver som de voksne men kortere hale samt grå øjne.

Længde: ca. 40 – 49 cm
Vægt: er ca. 300 – 400 g

Levested

Findes i store dele af det nordlige Sydamerika fra det tropiske øst Panama til Guiana-regionen, nordlige Bolivia og Amazon-regionen i Brasilien. Lever i områder op til 1500 m. 

Underarter

Ingen.

Føde

Vilde fugle lever af forskellige frø, frugter, nødder, blomster og bark.

Opdræt

I naturen bygger de rede i et hult træ.

Æggene er hvide – der lægges normalt 2-3 æg i et kuld. Rugetiden er 28 dage. Ungerne er klar til at flyve fra reden efter ca. 70. dage fra udklækningen.

Fotokreditering

Foto : Copyright © Eric SavageLicens: Creative Commons CC BY-SA 2.0.

Reklame:

Taxonomi

  • Orden: Psittaciformes
  • Familie: Psittacidae
  • Slægt: Ara

Synonymer

  • Dansk: Dværgara
  • Engelsk: Chestnut-fronted Macaw
  • Fransk: Ara vert, Ara à front châtain, Ara sévère
  • Tysk: Rotbugara
  • Portugisisk: Maracanã-guaçu
  • Spansk: Guacamayo Severo, Guacamaya Cariseca, Maracaná, Maracaná Grande
  • Videnskabeligt: Ara severus

IUCN Red List

BirdLife International 2018. Ara severus. The IUCN Red List of Threatened Species 2018: e.T22685577A130103061.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2018-2.RLTS.T22685577A130103061.en
Accessed on 12 March 2022


Reklame: