Aratinga nenday - Nandayparakit

Foto: Sergio Gregorio @sergiogregoriophoto via Instagram

NandayparakitAratinga nenday (Vieillot, 1823) – er en mellemstor overvejende grøn og sort parakit fra Sydamerika. Den blev tidligere kategoriseret som Nandayus nenday men nyere forskning har omklassificeret den til Aratinga slægten. Den er nært beslægtet med Solparakit (Aratinga solstitialis).

De kan blive gode tamfugle. Nogle fugle lærer at snakke mens andre aldrig lærer det. Deres kald er højlydt og de er derfor ikke egnet til at have som tamfugl i en lejlighed.

De er meget intelligente og kan nemt finde ud af at åbne lågen til buret, hvis ikke der er en god lås.

Nandayparakit er opført på CITES Appendix II and EU Annex B.
Den er klassificeret som ‘Ikke Truet’ (Least Concern) af IUCN Red List.

Beskrivelse

Nandayparakit har primært grøn fjerdragt med sort pande, isse, kinder og næb. Halen er lang og har blå kant mod spidsen. Den øvre del af brystet er blågrøn – nedre del af brystet er lysere grøn. Røde dækfjer ved lårerne.

Længde: ca. 30 cm
Vægt: ca. 140 gram

Levested

Sydamerika: Lever i et område fra det sydvestlige Brasilien og Bolivia til Paraguay og nordlige Argentina.

Underarter

Ingen.

Føde

Nandayparakit spiser frø, frugt, palme nødder, bær, blomster og blomster knopper.

Det anbefales at basere kosten på pellets suppleret med frugt og grøntsager samt en smule frø af god kvalitet.

Visse steder opfattes fuglene som skadedyr – de er således forbudt at holde som tamfugl i staten Tennessee i USA af frygt for at bortfløjne tamfugle vil slå sig ned og etablere en lokal bestand, der kan udgøre en trussel for landbruget.

Opdræt

Nandayparakit yngler oftest i huller i træer.

Et stort udendørs voliere er naturligvis at foretrække men har man kun plads til et indendørs bur bør det være et stort papegøjebur på mindst 60 x 60 cm da de gerne vil klatre og baske med vingerne. Tamfugle skal tages ud af buret så meget som muligt. 

Redekassen skal være en vertikal kasse med målene ca. 30 x 30 x 45 cm.

Der lægges 3 – 5 æg, som udruges i løbet af ca. 24 dage; ungerne er flyvefærdige efter ca. 8 uger.

Fotokreditering

Alle fotos på denne side er Copyright © Sergio Gregorio @sergiogregoriophoto 

Reklame:

Taxonomi

  • Orden: Psittaciformes
  • Familie: Psittacidae
  • Slægt: Aratinga

Synonymer

  • Dansk: Nandayparakit
  • Engelsk: Nanday Parakeett, Nanday Conure, Black-headed Parakeet, Black-hooded Parakeet, Black-hooded Conure, Black-masked Parakeet
  • Fransk: Conure nanday, Perriche nanday, Perruche à tête noire, Perruche nanday
  • Tysk: Nandaysittich
  • Portugisisk: Jandaia-de-cabeça-negra, Maracanã, Nendai, Periquito-de-cabeça-preta, Periquito-nandaí, Principe-negro, Príncipe-negro
  • Spansk: Ñanday, Ñenday, Cotorra de Cabeza Negra, Loro Cabeza Negra, Perico Ñanday
  • Videnskabeligt: Aratinga nenday, Nandayus nenday

IUCN Red List

BirdLife International 2018. Aratinga nenday. The IUCN Red List of Threatened Species 2018: e.T22685752A131917909.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2018-2.RLTS.T22685752A131917909.en
Accessed on 12 March 2022

Reklame:

Reklame: