Aratinga solstitialis - Solparakit

Solparakit – Aratinga solstitialis (Linnaeus, 1758) – er en overvejende gul sydamerikansk parakit.  Den blev tidligere betragtet som en underart af Jenday-parakitten men er idag klassificeret som selvstændig art.

Er efterhånden meget almindelig blandt opdrættere, da de yngler villigt. Kræver en kraftig voliere. Larmer en del. Er hårdføre og kan holdes i udendørs voliere hele året, når blot de er akklimatiserede og har adgang til et lunt opholdsrum.

Fuglene er meget sociale og ses i flokke på op til 30 fugle; i områder med rigelig føde ses de også i større flokke. De er meget støjende i flugten men omvendt meget stille imens de spiser.

Typisk levetid: 15 år

Kan ses i Danmarks Fugle Zoo (Frydenlund Fuglepark)

Jandaya Parakeet er listed på CITES Appendix II og EU Annex B.
Ifølge IUCN Red List er Solparakit truet (Endangered) bla. pga. fangst af vilde fugle med salg for øje.

Beskrivelse

Overvejende gul/orangegul fjerdragt bortset fra de store vingedækfjer, som er grønne og delvis gule. Svingfjerene er mørkeblå og har grøn yderfane. Halen er olivengrøn med blå spids, underhalen gråoliven. Underhaledækfjer er gule/grønne. Nøgen hvid øjenring, mørk næb.

Hunnen har samme farver som hannen og kræver derfor DNA test for kønsbestemmelse

Ungfule er lidt matte i farverne i forhold til de voksne og har mere grønt på vingerne.

Længde: 30 cm
Vægt: 120 – 130 g

Reklame:

Levested

Sydamerika: Nordlige Brasilien (nordøstlige Roraima) og vestlige Guyana.

Holder til på åben savanne, skovklædte dale og sekundærskov.

Underarter

Ingen.

Føde

Vilde fugle lever af frugt, bær, nødder, blomster, knopper og bælgfrugter. De spiser bla. røde kaktus frugter og Malpighia bær.

Opdræt

Fuglene bør holdes parvis, og volieren bør være ca. 250-300 cm lang.

Bør have en robust redekasse til at sove i året rundt. Redekassen bør dog udskiftes efter yngletiden for at undgå parasitter. Giv dem grene af blødt træ, som de kan afbarke til reden.  Redekassen skal være ca. 30 x 30 x 45 cm.

Der lægges 3 – 4 æg, som udruges i løbet af 24 – 25 dage; ungerne er flyvefærdige efter ca. 7 – 8 uger.

Reklame:

Taxonomi

  • Orden: Psittaciformes
  • Familie: Psittacidae
  • Slægt: Aratinga

Synonymer

  • Dansk: Solparakit
  • Engelsk: Sun Parakeet, Sun Conure, Yellow Conure
  • Fransk: Conure soleil, Perriche soleil, Perruche soleil
  • Tysk: Sonnensittich
  • Portugisisk: Jandaia-amarela, Cacaoé, Guaruba, Jandaia, Jandaia-sol, Quijuba
  • Spansk: Aratinga Sol, Periquito Dorado
  • Videnskabeligt: Aratinga solstitialis

IUCN Red List

BirdLife International 2016. Aratinga solstitialis. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T62233372A95192947.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T62233372A95192947.en
Accessed on 12 March 2022


Reklame: