Cacatua haematuropygia – Filippinsk Kakadu

Beskrivelse

Phillipinske kakadue er meget sjældne i fangenskab. De hører til blandt de kritisk truede arter.

Unge fugle er lette at gøre tamme. De støjer ikke så meget og så ofte som deres større artsfæller.

De er meget livlige volierefugle, men er desværre vanskelige at opdrætte, blandt andet fordi hanen ofte bliver meget aggresiv overfor hunnen. Desuden er der ofte problemer med fjerfældning.

De er meget sociale og færdes i flok når de spiser og sover, men holder sig isoleret i par i yngletiden.

Udseende

Den voksne fjerdragt er hvid evt. med gullig markering ved ørerne. Toppen er relativt lille og med gule fjer underneden. Røde fjer på rumpen. Halen er gul underneden.

Hannens iris er mørk brun - hunnens er rødbrun.

Ungfugle (under to år) har ikke den kraftige røde farve - istedet er de nærmest lys laksefarvet.

Størrelse: ca. 30-31 cm
Vægt: 300 gram

Levested

Som navnet antyder er Filippinsk Kakadu endemisk på Filipinerne. Den var tidligere udbredt på de fleste større samt mange af de mindre øer. Desværre er populationen reduceret væsentligt og den findes nu kun på nogle få øer.

Ifølge IUCN er Filippinsk Kakadu kritisk truet med udryddelse (listet som Critically Endangered siden 1994) pga. fangst af vilde fugle til salg samt skovhugst i deres naturlige habitat.

Den største population med et estimeret 650 - 1200 birds fugle findes på Palawan og nærtliggende øer. Der findes desuden nogle meget små flokke på øerne Sulu, Polillo, Bohol  og Samar.

De foretrækker lavlands skove nær floder eller nær kysten, hvor der er mangrover.

Føde

De spiser primært frø men også frugt (bla. vilde bananer) nødder og bær. De spiser også gerne majs og halvmoden ris og betragtes derfor som skadedyr blandt lokale landmænd.

Taksonomi

  • Orden: Psittaciformes
  • Familie: Cacatuidae
  • Slægt: Cacatua

Synonymer

  • Danisk: Filippinsk Kakadu
  • Engelsk: Red-vented Cockatoo, Philippine Cockatoo, Philippine Islands Cockatoo
  • Fransk: Cacatoès des Philippines
  • Tysk: Rotsteißkakadu
  • Portugisisk: Catatua-filipina
  • Spanisk: Cacatúa Filipina, Cacatúa Malaya