Guaruba guarouba - Guldparakit

Guldparakit  – Guaruba guarouba (Gmelin, JF, 1788) er en mellemstor Sydamerikansk papegøje som lever i Amazon Basinet i det nordøstlige Brasilien. Den var tidligere inkluderet i Aratinga slægten og klassificeret som Aratinga guarouba men nyere forskning har resulteret i at den er flyttet til sin egen slægt: Guaruba.

Navnet guarouba eller guaruba betyder “gul lille fugl” på Old Tupi sproget. Den er nært beslægtet med Blåpandet Dværgara (Diopsittaca nobilis) samt Højlandsparakit (Leptosittaca branickii).

Guldparakit  er sjældne i fangenskab og er desværre også sjældne i naturen; Guldparakitten er truet pga. fangst og skovhugst og er derfor listet på CITES Appendix I and EU Annex A over truede arter!

De lever typisk 15-30 år.

Beskrivelse

Fjerdragten er primært gyldengul som antydet af dens navn. Den yderste del af vingerne er grøn. Halen er gul. Næbbet er grå hornfarvet. Iris er brun. Nøgen lyserød øjering. Lyserøde ben.

Begge køn har samme farve.

Ungfugle er mere mat i farverne og har mindre gult og mere grønt end de voksne fugle: Ungfuglenes hoved og nakke er mest grøn, ryggen er grøn og gul, oversiden af halen er primært grøn, brystet er grønligt. Øjeringen er lysgrå. Benene er brune.

Størrelse: ca. 34 cm

Underarter

Ingen.

Levested

Sydamerika: Lever i det nordøstlige Brasilien fra det nordlige Maranhão til Pará.

Guldparakit er truet af skovrydning og oversvømmelser, som reducerer dens naturlige habitat. Desuden foregår der også illegal indfangning til salg af tamfugle.

Føde

Vilde fugle lever af frø, nødder, frugt (bla. mango, muruci samt frugt fra Açaí palmen), bær, knopper og blomster. 

Opdræt

I naturen er guldparakitten meget speciel, da ungerne ikke kun passes af forældrene, men flere andre fugle hjælper også til med at passe og fodre ungerne. Det hænger muligvis sammen med at Toucan’er ynder at plyndre rederne, og her hjælper hele flokken med at beskytte reden. Denne meget sociale opførsel er dog ikke så udpræget i volieren.

Yngleperioden er November til Februar. De bygger rede i et højt træ, hvor de bruger et meget dybt hulrum (dybere end mange andre papegøje arter).

Der lægges i gennemsnit fire æg, som udruges på ca. 30 dage af begge forældre. Forældrene vogter æggene og optræder aggresivt hvis man nærmer sig reden.

Ungfugle bliver kønsmodne i tre-års alderen men lægger ofte ubefrugtede æg indtil de når 6-8 års alderen.

I fangenskab vil Guldparakit ofte gå i gang med at yngle igen når ungerne tages fra dem.

Reklame:

Taksonomi

  • Orden: Psittaciformes
  • Familie: Psittacidae
  • Slægt: Guaruba

Synonymer

  • Dansk: Guldparakit
  • Engelsk: Golden Parakeet, Golden Conure, Queen of Bavaria’s Conure
  • Fransk: Conure dorée, Conure ou, Garouba jaune, Perriche dorée, Perruche dorée, Perruche guarouba
  • Tysk: Goldsittich
  • Portugisisk: Ajurujuba, Arajuba, Ararajuba, Arara-juba, Guarajuba, Guaruba, Guira-juba, Marajuba, Papagaio-imperial, Tanajuba
  • Spansk: Aratinga Guaruba, Guacamayo Guarouba, Periquito Amarillo
  • Videnskabeligt: Guaruba guarouba, Guarouba guarouba

IUCN Red List

BirdLife International 2018. Guaruba guarouba. The IUCN Red List of Threatened Species 2018: e.T22724703A132029835.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2018-2.RLTS.T22724703A132029835.en
Downloaded on 9 July 2021


Reklame: