Psittacus - Gråpapegøje

Gråpapegøje – eller Grå Jaco som den også kaldes – er en meget populær tamfugl, der har meget let ved at lære at tale. De kan lære at efterligne både enkelte ord, korte sætninger og forskellige lyde. 

Jeg har flere gange løbet forgæves efter min mobiltelefon eller checket røgalarmene, og så er det bare min kære Jaco som sidder og  hygge-snakker. 🙂

Arter

Psittacus erithacus
Gråpapegøje

Psittacus timneh
Brunhalet Gråpapegøje

Som enlig tamfugl knytter Jaco sig ofte til en enkelt person, og er afvisende overfor alle andre. Kræver megen beskæftigelse og opmærksomhed som tamfugl. Hvis de ikke får nok opmærksomhed kan det resultere i psykiske problemer som f.eks. fjerplukning! Hav det med i dine overvejelser hvis du påtænker at købe en “brugt fugl”!

Importerede fugle er ofte sarte og sky og det kræver derfor en god portion tålmodighed at gøre dem tamme. Det anbefales derfor at anskaffe sig en fugl hos en dansk opdrætter så du med selvsyn kan konstatere omgivelserne hvor den er født og opvokset og fuglen ikke skal stresset med en lang transport fra udlandet.

Overvej evt. en håndopmadet unge hvis du ikke selv har erfaring med at tæmme papegøjer og gerne hurtigt vil have en tam fugl.

Der findes to arter:

  • Den mest almindelig er den rødhalede Gråpapegøje, som er karakterisisk ved en kraftig rød hale. Den grå farve er betydeligt lysere end hos den brunhalede.
  • Brunhalet Gråpapegøje er tydeligt mindre, har en mørkere grå fjerdragt samt en rødbrun hale.

I tidligere litteratur er Brunhalet Gråpapegøje (Brunhalet Grå Jaco) betegnet Psittacus erithacus timneh idet den blev opfattet som en underart af Gråpapegøje, men den er nu ophøjet til at være sin egen art: Psittacus timneh.

Begge arter er fantastiske som tamfugle og meget dygtige til at tale og efterligne lyde.

Reklame:

Reklame: