Psittacus erithacus - Gråpapegøje

GråpapegøjePsittacus erithacus (Linnaeus, 1758) – eller Grå Jaco som den også kaldes – er en meget populær tamfugl, der har let ved at lære at tale.

Bemærk: Som enlig tamfugl knytter Jaco sig ofte til en enkelt person, og er afvisende overfor alle andre. Kræver megen beskæftigelse og opmærksomhed som tamfugl. Hvis de ikke får nok opmærksomhed kan det resultere i psykiske problemer som f.eks. fjerplukning! Hav det med i dine overvejelser hvis du påtænker at købe en “brugt fugl”!

Importerede fugle er ofte sarte og sky og det kræver derfor en god portion tålmodighed at gøre dem tamme. Det anbefales derfor at anskaffe sig en fugl hos en dansk opdrætter så du med selvsyn kan konstatere omgivelserne hvor den er født og opvokset og fuglen ikke skal stresset med en lang transport fra udlandet.

Overvej evt. en håndopmadet unge hvis du ikke selv har erfaring med at tæmme papegøjer og gerne hurtigt vil have en tam fugl.

De bliver typisk ca. 50 år gamle.

Kan ses i Danmarks Fugle Zoo (Frydenlund Fuglepark) og Nordsjællands Fuglepark.

Gråpapegøje er opført på CITES Appendix I og EU Annex A og kræver derfor en særlig tilladelse ved køb og salg! Den er klassificeret som ‘Truet’ (Endangered) af IUCN Red List.

Beskrivelse

Grå fjerdragt. Fjerene på hoved og nakke er kantet med gråhvidt, hvorved der fremkommer et skællet mønster. Gumpen er lysegrå, svingfjerene mørkegrå. Halen sort med røde overhaledækfjer.

Ungfuglene har mørkegrå iris hvorimod de ældre fugle har lysegul iris.

Hannen er som regel lidt større end hunnen, ellers ingen synlig kønsforskel.

Størrelse: ca. 38 – 45 cm.
Vægt: ca. 400 – 650 gram

Bemærk de brunlige fjer på denne unge
Foto: Copyright © John Vestergaard

3 mdr gammel unge
Foto: Copyright © John Vestergaard

Levested

Afrika: Udbredt fra Guineas kyst til det vestlige Kenya og Tanzania

Underarter

Ingen.

Føde

Jeg anbefaler at ZuPreem pellets udgør ca. 75% af kosten – disse pellets indeholder alle de vigtige mineraler og vitaminer fuglene har brug for og har samtidigt et lavt fedtindhold! Suppler med grøntsager og frugt samt frømix af god kvalitet.

En varieret kost kan bestå af solsikke, majs, havre og hvede samt hirsekolbe. Hertil grøntsager, frugt, bær, nødder (undgå jordnødder købt i dyrebutik pga. risiko for Aspergillus svamp!).

Ærter i bælg kan anbefales da det både er sundt og et godt tidsfordriv når fuglene skal pille hul på bælgen for at få ærterne ud.

Opdræt

Som tamfugl skal de holdes i et bur på mindst 70×70 cm i grundareal og 1 meter i højden. Det anbefales endvidere at have en papegøjestander med klatrefaciliteter.

Flere fugle kan med held holdes i kraftigt bygget voliere og kan selv under disse omstændigheder blive tam og fortrolig.

Efter akklimatisering er fuglen ikke sart overfor lave temperaturer og kan tåle korte perioder med let frost.

Det kan være vanskeligt at finde sympatipar. Grå jaco er dog opdrætte med success flere gange.

Redekassen skal være stor – helst en udhulet træstamme med et bundlag af tørvestrøelse eller græstørv med jordsiden opad. Det anbefales at kassen er ca. 60. cm høj og med et indgangshul på ca. 10 cm. Bunden bør være 25×25 cm.

Der lægges 2-4 hvide æg. Rugetiden er ca. 30 dage. Ungerne bliver på reden i 10 uger – i denne periode skal fuglene have rigeligt med spiret frø, opblødt franskbrød samt bær og frugt til opmadning.

Reklame:

Taxonomi

  • Orden: Psittaciformes
  • Familie: Psittacidae
  • Slægt: Psittacus

Synonymer

  • Dansk: Gråpapegøje, Grå Jaco, Rødhalet Grå Jaco
  • Engelsk: Grey Parrot, Gray Parrot, African Grey Parrot
  • Fransk: Perroquet jaco
  • Tysk: Graupapagei
  • Portugisisk: Papagaio-do-congo
  • Spansk: Loro yaco
  • Videnskabeligt: Psittacus erithacus

IUCN Red List

BirdLife International 2021. Psittacus erithacus. The IUCN Red List of Threatened Species 2021: e.T22724813A154428817.
https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2021-3.RLTS.T22724813A154428817.en
Accessed on 12 March 2022


Reklame: